Vysokorychlostní tratě nepotřebujeme, modernizujme stávající, říká právník spolku VRTáci. Investice se vyplatí, oponuje zástupce Správy železnic

22. leden 2024

Po železnici z Prahy do Brna za hodinu, slibují příznivci vysokorychlostních tratí. Jejich budování je i jednou z programových priorit vlády. Výstavba by mohla začít na Moravě. Proti ní je ale řada obcí – a jen na trase do Brna se dotkne zhruba 150 z nich.

Správa železnic uvádí dva základní argumenty pro výstavbu vysokorychlostních tratí.

„Jedním je podpora rozvoje regionů, druhým životní prostředí. Je tady řada cílů v oblasti převodu nákladní i osobní dopravy na železnici, ale bez nové kapacity a struktury to není možné,“ říká náměstek ředitele pro přípravu vysokorychlostních tratí Marek Pinkava.

Čtěte také

Závažné argumenty proti výstavbě má i spolek VRTáci, který proti vysokorychlostním tratím dlouhodobě vystupuje.

„Stojí to přes bilion korun a pravděpodobně se to nevyplatí. Míra používání vysokorychlostních tratí v Evropě je totiž poměrně nízká,“ argumentuje advokát Petr Svoboda.

Výstavba podle něj navíc nepovede k rozvoji dotčených oblastí, ale naopak k jejich stagnaci. „Odříznutí regionů, přes které tratě povedou, tam bude znamenat obrovský útlum. Když obce odříznete vysokorychlostních tratí od okresních měst, jsou s tím spojené obrovské problémy,“ předjímá.

Odkládání stavby projekt prodraží

S vysokou cenou Správa železnic počítá. Podle ní jde o strategickou investici do budoucna a odkládání stavby projekt dál prodražuje.

„Dá se to přirovnat k výstavbě dálnic, která v letech, kdy se staví, stojí také ohromné peníze,“ oponuje Pinkava.

„Systém byl před pěti lety odhadovaný na zhruba 650 miliard, tak už jenom kvůli inflaci bude částka nakonec vyšší. Nicméně to, jestli se projekt vyplatí, se posuzovalo velmi pečlivě.“

Čtěte také

Přesto má spolek VRTáci o kvalitě posudků Správy železnic pochybnosti.

„Studie jsou interní, neprošly žádnou seriózní objektivní oponenturou,“ upozorňuje Svoboda. „Jsou dva oponentní posudky, které jsou nesmírně povrchní a nezahrnují náklady za odříznutí obcí, zábory zemědělské a lesní půdy, ani ztráty na ekosystémech.“

Při zohlednění všech nákladů se koridory podle něj nevyplatí. O jejich nevýhodnosti svědčí i srovnání se zahraničím, například v Kalifornii od výstavby právě vzhledem k vysoké ceně odstoupili.

Emisní i rozpočtová zátěž

„Schvalování a prověřování studií proveditelnosti trvalo více než rok. Oponentních posudků je daleko víc, včetně posudků Evropské investiční banky,“ ohrazuje se Pinkava.

„Výstavba vysokorychlostních tratí je dnes zhruba dvakrát dražší než výstavba dálnic. Pro technické řešení tratí máme nakoupené know-how od kolegů z Francie, není jediný důvod, proč by to u nás mělo stát nějak výrazně víc.“

Investované peníze by ale mohly chybět při údržbě už existujících tratí. „Pokud budete vynakládat 1,2 bilionu na výstavbu vysokorychlostních tratí, tak vám peníze budou chybět na modernizaci stávající sítě,“ předpokládá Svoboda.

Čtěte také

Nedostatečná kapacita současné sítě je přitom jedním z důvodů pro výstavbu vysokorychlostní tratě.

„V okamžiku, kdy je kapacita dnešních dvou kolejí vyčerpaná, nezbývá nic jiného než postavit další dvě koleje. A je daleko výhodnější podobné peníze věnovat na výstavbu nových dvou kolejí v nové stopě tak, aby se po ní dalo jezdit rychleji,“ vysvětluje Pinkava.

„Vysokorychlostní tratě se aktuálně připravují téměř ve všech zemích. Budování probíhá v Německu, ve Španělsku. Připravuje se v Polsku a Maďarsku. V širším okolí Evropy jsou nově zprovozněné vysokorychlostní tratě dokonce i v Maroku, takže si nemyslím, že by Česká republika byla v tomto pohledu nějak výjimečná,“ srovnává.

Podle Svobody by ale Česko nemělo jenom přebírat západní trendy. „Západní Evropa je reprezentovaná státem dotovaným kapitalismem, ale Česká republika je podstatně chudší. Představovat si, že tu vybuduje takto rozsáhlou síť vysokorychlostních tratí, je rozpočtově nezodpovědné. Nejsme ekonomicky na úrovni západní Evropy, to je třeba si uvědomit,“ upozorňuje.

Čtěte také

Sporná je podle něj i hypotéza o ekologičnosti. „To že výstavbou vysokorychlostních tratí ušetříte emise, je lež. Obrovské emise z výstavby, betonu, dopravy, strojů, nových lomů, které musíte otevřít, jsou tak obrovské, že úspora emisí, kterou dosáhnete, se vrátí až za několik desítek let,“ varuje.

Správa železnic náročnost výstavby nepopírá, v odhadovaných důsledcích je ale optimističtější.

„Je potřeba stavbu navrhnout efektivně, soustředit se na minimalizaci betonových a tunelových staveb, které znamenají větší spotřebu. Je pravda, že úspora oxidu uhličitého se vrátí až za nějaké roky, ale ten efekt tady určitě je,“ věří Pinkava.

Více podrobností o plánovaných vysokorychlostních tratích, posudcích studií na jejich realizace a dopadech výstavby na regiony, životní prostředí i cenu jízdného si můžete poslechnout v záznamu celé diskuse. Moderuje Karolína Koubová.

Spustit audio

Související