Výstava Bohuslava Reynka a Nový kostel v Litomyšli

11. leden 2011

V sobotu byla v Galerii Zdeněk Sklenář v Mariánské ulici v Litomyšli otevřena výstava grafických listů významného českého grafika, básníka a překladatele Bohuslava Reynka, který se narodil roku 1892 v Petrkově na Havlíčkobrodsku, kde v roce 1971 také zemřel.

Výstava byla uspořádána u příležitosti nedávného otevření Nového kostela Církve bratrské v Litomyšli. Nový kostel, otevřený slavnostní bohoslužbou 4. prosince minulého roku, navrhl pro Církev bratrskou brněnský architekt Zdeněk Fránek a na jeho výzdobě se podíleli dva významní čeští umělci – šestaosmdesátiletý malíř a sochař Karel Malich a jedenaosmdesátiletý sklářský výtvarník a sochař Václav Cígler. Autorem koncepce umělecké výzdoby kostela byl galerista Zdeněk Sklenář, kterého se Karel Oujezdský zeptal, proč pro výstavu u příležitosti otevření Nového kostela Církve bratrské v Litomyšli, sáhl právě po grafické tvorbě grafika a básníka Bohuslava Reynka.

02202969.jpeg

Výstava souboru grafik Bohuslava Reynka potrvá v Galerii Zdeněk Sklenář v Mariánské ulici v Litomyšli až do 30. dubna. A Nový kostel Církve bratrské, na jehož výzdobě se podíleli Václav Cígler a Karel Malich, najdete v Moravské ulici Litomyšli.

Spustit audio