Z Pardubic na Lázně Bohdaneč řidiči 3 týdny neprojedou, silničáři napojí nový most

9. listopad 2023 10:44

S komplikacemi v dopravě musí od pondělí počítat řidiči na vytíženém tahu Pardubice - Semtín - Lázně Bohdaneč. Silničáři vyřadí na tři týdny z provozu klíčový most v Doubravicích pro osobní a nákladní dopravu. Důvodem jsou dokončovací stavební práce a následné napojení nového přemostění na stávající nadjezd u Globusu.

Čtěte také

Uzavírka mostu začne v pondělí 13. listopadu a skončit má v pátek 1. prosince. Řekl to Radek Soukup z pardubického Ředitelství silnic a dálnic, podle kterého se ale uzavírka nijak nedotkne cestujících na lince MHD Pardubice - Lázně Bohdaneč.

„Budeme muset zachovat trolejbusovou přepravu i po dobu této úplné uzavírky, protože dopravní podnik nemá žádnou alternativní trasu ani náhradní dopravu, takže budeme muset strpět to, že přes stavbu bude projíždět trolejbusová doprava do Lázní Bohdaneč.“ Přes dokončovaný most budou moct projíždět i linkové autobusy, vozy záchranářů a silniční údržby. Ostatní ne.

20kilometrová zajížďka

Ostatní řidiči by měli počítat s určitou časovou rezervou. Z Pardubic se do Lázní Bohdaneč a Semtína dostanou pouze po obousměrné objízdné trase. Měří asi 20 km a povede po čtyřproudé silnici 37, následně přes železniční přejezd Stéblová až do Starých Ždánic. Odtud pak po silnici č. 333 do Lázní Bohdaneč a dál do Semtína.

Nový most při výjezdu z Pardubic na Lázně Bohdaneč musí silničáři ještě dokončit

Silničář Radek Soukup zároveň upozorňuje, že v blízkosti zavřeného mostu budou dočasně mimo provoz i nájezdové rampy a z nadjezdu u Doubravic tak nebude tak možné odbočit ani směrem ke Globusu a dál do centra Pardubic.

Apeluje proto na řidiče jedoucí hlavně od Hradce Králové, aby věnovali značení objízdné trasy zvýšenou pozornost: „Pokud nevyužije sjezd na Stéblovou, na Staré Ždánice, tak bohužel ten moment na objízdnou trasu přejede, bude se muset točit na nadjezdu u rosického nádraží nebo u Parama. Doporučoval bych Rosice, protože tam je ta doprava klidnější.“

Pruh navíc

Podle silničářů by měl nový most přispět k plynulosti a větší bezpečnosti dopravy. Přemostění totiž bude širší než to původní a kromě chodníku bude mít místo dvou tři jízdní pruhy, z toho jeden bude odbočovací, což by mělo být plus pro auta odbočujcí z hradubické na Lázně Bohdaneč.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související