Zajímá mě proč. Malin Persson Giolito ve svých thrillerech nezjišťuje, kdo vraždil, ale kdo nese zodpovědnost

3. květen 2023

Je dcerou známého švédského detektivkáře i autorkou několika thrillerů, z nichž ten nejznámější – Tekutý písek – byl vyhlášen nejlepší švédskou krimi roku 2016 a zfilmován jako seriál na Netflixu. O co se Malin Persson Giolito ve svém psaní snaží a jak moc trvá na své vizi při konfrontaci s adaptací?

„Vždycky je těžké vypíchnout, proč člověk píše právě o tom, o čem píše. Zabývám se hlavně věcmi, které je pro mě těžké pochopit. Můj otec je také autor detektivek – daleko víc než já, protože já na rozdíl od něj vlastně nepíšu čistou krimi. Je profesor kriminologie a já tedy pocházím z rodiny, v níž bylo obvyklé se o zločinech bavit u večeře. Ale zločiny, o kterých píšu já, nejsou statisticky typické – spíš jde o činy, které těžko uchopuje i kriminologie a je složité jim porozumět. Jako třeba školní střelba v Tekutém písku. Než jsem začala psát, živila jsem se jako právnička a většina mých knih v sobě má právní perspektivu. Nikdy nejde o to, kdo zločin spáchal, ale proč, a kdo za to nese zodpovědnost z hlediska práva. V Tekutém písku o Maje od začátku víme, že zastřelila dva spolužáky. Ale nevíme, kdo za to trestně zodpovídá, proč se ocitla v té situaci, z jakých okolností to vzniklo, co ji do té třídy dovedlo…“ líčí spisovatelka.

Jaká je spolupráce s Netflixem, když se rozhodne adaptovat knihu jako seriál? Nahlíží autorčiny knihy čtenáři v různých zemích odlišně? A proč je pro ni podstatné pojímat thriller jako sociální kritiku? Na to se Malin Persson Giolito ptala redaktorka Mozaiky Šárka Jančíková. 

Spustit audio

Související