Základem českého hokeje jsou malé kluby, v nich ale mládež často trénují jen „srdcaři“ zadarmo, říká Radek Ťoupal

27. prosinec 2023

Český sport se stále potýká s nedostatkem kvalifikovaných trenérů mládeže. Kluby na ně často nemají peníze. Vyplývá to z monitoringů České unie sportu. Mnoho trenérů se o rozvoj dětí stará ve svém volném čase, například v ledním hokeji jsou podmínky organizací rozdílné. Téma rozebírá pořad Přímá řeč, jehož hostem je bývalý hokejový útočník, v současné době podnikatel a také místopředseda jihočeského výboru Českého svazu ledního hokeje Radek Ťoupal.

„Já bych úplně neřekl, že je nedostatek trenérů. Samozřejmě otázkou je kvalita, ale jak jsem si to ještě minulý týden ověřoval, všechny jihočeské kluby mají potřebný počet trenérů. Druhou věcí je ale finanční ohodnocení, většinou ti lidé nedostávají za trenérskou práci zaplaceno, jsou to srdcaři a myslím, že bychom jim všichni měli poděkovat a ocenit je,“ říká Radek Ťoupal.

Trenérská práce u mládeže v menších klubech tak vyžaduje mnoho nadšení. „Velký dík patří těm lidem, kteří dokáží klub udržet, děti jsou díky nim třikrát až čtyřikrát týdně na ledě a rozvíjí se,“ dodává bývalý hokejista.

Právě malé kluby považuje za základ celého českého hokeje. „Stojí to na malých klubech, ne těch extraligových. Bez malých klubů totiž nikdy nebude ten hokej nahoře tak dobrý, abychom byli konkurenceschopní ve světě. A tito trenéři to zajišťují,“ připomíná Radek Ťoupal.

Celý pořad Přímá řeč věnovaný výchově mládeže v českém sportu si poslechněte online. Připravil Matěj Vodička.

Spustit audio

Související