Už budeme učit jen teoreticky. To podle ředitele budějovické průmyslovky přinesou úsporné plány ministerstva školství

6. prosinec 2023

Snížit počet odučených hodin, a tím pádem i množství učitelů. To je jeden z plánů ministra školství Mikuláše Beka, který donutil školy minulý týden stávkovat. Co by úsporné návrhy udělaly se školami na jihu Čech, kdyby přešly do praxe? Téma rozebírá pořad Přímá řeč, jehož hosty jsou náměstek hejtmana pro školství Pavel Klíma a ředitel českobudějovické strojní a elektrotechnické průmyslovky Jaroslav Koreš.

Jak by se snížení hodin projevilo ve výuce na průmyslovce? „Zkoušel jsem si to spočítat a došel jsem k tomu, že bych spojil asi tělocviky a jazykové skupiny, protože bych nechtěl snižovat odbornou výuku, což je naše gró. To je ale pořád málo hodin, takže by nezbývalo asi nic jiného, než že některé předměty nemůžeme učit,“ odpovídá ředitel Jaroslav Koreš.

Učitelé by podle něj například nemohli trénovat s žáky elektrická měření. „To ve skupině s třiceti dětmi prostě není reálné. Nemáme na to prostor, nemáme na to vybavení a nedává to smysl z hlediska bezpečnosti práce,“ vysvětluje.

„A takových předmětů, které bychom museli zrušit, by byla spousta, a už by se učilo jenom teoreticky, jenom bychom si o tom prostě povídali. Naši absolventi by tak sice měli znalosti, ale už asi ne motivaci v tom pokračovat, protože by nevěděli, k čemu to dělají, nebyli by moc použitelní na trhu práce. Já si to nedokážu představit,“ dodává.

Čtěte také

Druhým diskutovaným tématem v souvislosti s úspornými plány ministerstva školství jsou platy nepedagogických pracovníků. Podle náměstka jihočeského hejtmana Pavla Klímy by mohlo být do budoucna otázkou, zda nepřenést vyplácení mezd kuchařek, školníků či účetních na zřizovatele škol.

„Každý zřizovatel lépe dohlédne do té své kuchyně, úklidové komory, školní dílny. Stát neví, kolik kde potřebují. Nějakým obecným systémem se to spočítá, ale každá škola si může ve finále službu obstarat jinak, má třeba úklidovou firmu, dováží jídlo a podobně,“ uvažuje.

Celý pořad Přímá řeč na téma dopady navrhovaných úsporných opatření na jihočeské školy si poslechněte online. Připravil Filip Černý, hosty jsou náměstek hejtmana pro oblast školství Pavel Klíma a ředitel Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Českých Budějovicích Jaroslav Koreš.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.