Zánět slinivky břišní už není tak nebezpečný jako dřív. S moderními přístroji lékaři dokáží pomoci i bez operace

26. březen 2024

Endoskopie v trávicím ústrojí, tedy vstupování do něj existujícími tělními otvory bez nutnosti řezat, se v českobudějovické nemocnici prováděla už v 70. letech minulého století. V 80. letech došlo i na složitější výkony s využitím kombinace různých vyšetřovacích metod. A v roce 1998 se internistka Olga Shonová zasloužila o vznik samostatného gastroenterologického oddělení.

Dnes je jeho součástí i endoskopické centrum vysoce specializované péče, jedno z nemnoha v České republice. To vede lékař Filip Shon, který na práci své maminky navázal.

Diagnostika trávicího ústrojí se podle něj během let extrémně posunula. „Nejedná se už jenom o diagnostiku, ale i o léčbu. A těch procedur jsou desítky, nástrojů, kterými se to provádí, jsou desítky až stovky,“ říká.

Příkladem může být třeba endoskop. „Původně to byla zcela tuhá, nebo poloohebná hadička se zdrojem světla na konci. Vyšetřující pouhým okem přes tu trubičku koukal do nějaké tělní dutiny. Naproti tomu dnes máme kameru s vysokým rozlišením na konci hadičky, která se dá ohýbat všemi směry. Je tam odsávání, foukání plynu, různé filtry, které zlepšují možnost pozorovat stěnu trávicí trubice zevnitř. Na některých přístrojích je ultrazvuk, takže vidíme i za stěnu, můžeme odebrat vzorek. Rozvoj je neuvěřitelný a baví nás s tím pracovat,“ popisuje Filip Shon.

Čtěte také

Lékaři mohou díky moderním přístrojům například rovnou odstraňovat pokročilé polypy, které už prorůstají do stěny. Vzniklý otvor uzavřou bez nutnosti chirurgického zákroku. „Děláme to mechanicky takovými kovovými klipy. Okraje se k sobě pevně přichytí, během týdne dojde k zahojení a otvor v podstatě zcela zmizí,“ doplňuje Filip Shon.

Endoskopický ultrazvuk pomáhá při zánětu slinivky břišní. „Vedle žaludku vzniká velká zánětlivá kolekce, v níž je hnis, zánětlivý obsah. Po zobrazení endoskopickým ultrazvukem jsme schopni vytvořit takový tunýlek, komunikaci mezi zánětlivou dutinou a žaludkem a ten obsah vypustit. Pacientovi se potom většinou rychle uleví a nemusí podstupovat chirurgický zákrok, který v tomto případě bývá spojen s vysokou nemocností i úmrtností,“ připomíná lékař.

Celý rozhovor nejen o vyšetřování trávicího ústrojí, ale i Crohnově chorobě, potravinových alergiích nebo histaminové intoleranci s gastroenterologem Filipem Shonem si poslechněte v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.