Západ odsoudil zákrok srbské vlády proti médiím

14. prosinec 2000

Zatímco v Bělehradě pokračují protesty opozice proti policejnímu obsazení redakcí nezávislých sdělovacích prostředků, zákrok srbských úřadů odsoudili též mnozí západní činitelé, hlavně představitelé Evropské unie a Severoatlantické aliance

Generální tajemník organizace NATO George Robertson, který je právě na návštěvě v Litvě, vyjádřil přesvědčení, že nejnovější zákrok proti nezávislým srbským médiím nebude mít úspěch a na adresu jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče řekl:

"Můžete zavřít noviny a můžete zavřít televizní stanice, ale nemůžete zavřít myšlení lidí. Můžete potlačit svobodné informace, ale nemůžete potlačit vůli lidí ke změně. Bojíte se pravdy, protože pravda vás odsoudí," dodal George Robertson.

Podobný postoj k událostem v Jugoslávii zaujali i představitelé Evropské unie. Její Komisař pro vnější vztahy Chris Patten řekl: "Těmto událostem předcházely měsíce stupňovaného nátlaku ze strany Miloševičova režimu. Víme dobře o co se jedná, viděli jsme něco podobného i jindy a jinde - jde o banditismus, který se převléká do povrchně legální podoby."

Komisař Evropské unie pro vnější vztahy Chris Patten a představitel Evropské unie v záležitostech zahraniční a bezpečnostní politiky Javier Solana se v pátek sešli v Bruselu s delegací nezávislých srbských novinářů, kteří se nyní obrátili na Evropskou unii s naléhavou žádostí o pomoc. Javier Solana při schůzce s nimi řekl: "Jsme s vámi a budeme vás v této těžké chvíli podporovat. A vyzýváme vás, abyste vytrvali - ne kvůli nám, nebo kvůli vám, ale kvůli Srbsku. Dovolím si říct, že vy spojujete Srbsko s jeho budoucností."

A Javier Solana dodal: "Chtěl bych zde připomenout, že každý má právo na svobodu názoru a jeho vyjádření. Toto právo zahrnuje svobodu zastávat názory bez překážek a vyhledávat, získávat a šířit informace a myšlenky prostřednictvím jakýchkoli médií a bez ohledu na hranice."

V Bělehradě mezitím připravovala opozice další protestní akce. Ve čtvrtek pořádková policie brutálně zakročila proti shromáždění asi 10 tisíc mladých lidí. Řadu účastníků této demonstrace přitom policisté zbili. Dr. Slobodan Ivanovič, který na své klinice ošetřoval zraněné řekl novinářům z jihoslovanského oddělení Rádia Svobodná Evropa a Svoboda: "Pro mě osobně byla včerejší noc nejtěžší za několik let. Bylo zde hodně ošklivě zraněných lidí. Skupiny zdravotníků z naší kliniky byly v pohotovosti v těsné blízkosti radnice," před níž se - jak řekl doktor Ivanovič - konala čtvrteční demonstrace.

Spustit audio