„Zapálit na Dušičky svíčky za zesnulé je povinnost.“ Na hřbitovy se chystá 82 procent Poláků

V Polsku miliony lidí vyráží na hřbitovy. Svátek Všech svatých tam slaví přes 80 procent lidí. Nápor tak čekají nejen silnice a parkoviště, ale taky stánky kolem hřbitovů. Jak se přesvědčila naše polská zpravodajka Kateřina Havlíková, právě ty v těchto dnech zažívají největší tržby.

Bródnowský hřbitov je jedním z největších hřbitovů ve Varšavě. Nachází se na pravé straně řeky Visly. A u vchodu do něj, který je u autobusové zastávky, se to hemží různými stánky, kde prodávají svíčky všemožných barev, velikostí a s různým zdobením, ale taky květiny – ať už umělé nebo živé.

Čtěte také

„Je to svátek zemřelých. Na jejich památku zapalujeme svíčku. Světélko je má připomenout. My svíčky za zesnulé zapalujeme často, ale v těchto dnech je to skoro povinnost. Děláme to tak odnepaměti. Už dávno, dávno, ještě před křesťanstvím, kdy lidé prováděli pohanské rituály. To taky udržovali oheň pro duše zemřelých. Aby si je připomněli. A v tradicích to máme dodnes, i když trochu jinak,“ vypráví paní Barbara.

Sedí na stoličce a všude kolem nohou má rozestavěné květináče s chryzantémami, které prodává. Ceny jsou dvě podle velikosti – 20 zlotých, tedy asi 100 korun a 60 zlotých – přes 300 korun. Dosud, tedy do pondělního odpoledne, u ní nakupovali spíš zákazníci, kteří se na svátek chystají vyjet z Varšavy ven.

„Tradicí je dát na hrob květiny. To musí být. Oblíbené jsou právě chryzantémy. A pak je potřeba dát na hrob svíčku. A zbytek už je na každém. Já dávám květiny a svíčku. Tak mě to doma naučili, a tak jsem to zase já učila svoje děti.“

Nejvíc kupují chryzantémy a svíčky

Pro katolíky Dušičky

Malá svíčka ve skleněné dóze za tři zloté, tedy patnáct korun. Velká svíčka v červené baňaté dóze v přepočtu 50 korun. To jsou ceny u stánku paní Marzeny, která u Bródnowskiého hřbitova prodává svíčky a košíčky s umělými květinami celoročně.

Čtěte také

„No jo, teď nakupuje nejvíc lidí. Ale pro katolíky je důležitější 2. listopad – Dušičky,“ vypráví, zatímco vybaluje palety s dalšími svíčkami. Hřbitovní dekorace podle ní trendům moc nepodléhají, ale přeci jen se mění jeden návyk.

Poláci čím dál častěji kupují jen samotné voskové náplně, které vkládají do skleněných dóz nebo luceren, co koupili dřív. Lucerny vyjdou v přepočtu na 150 až 200 korun. Náplň podle velikosti – ta za padesát korun hoří i několik dní.

Svíčky se musí prodat

Práce má tento týden paní Marzena hodně: „Během dneška všechny ty svíčky musím prodat, ale rok od roku je to těžší. Lidi mají čím dál méně peněz a všechno stojí víc.“ Palet se svíčkami má plný stan. Pracovat bude i celý 1. listopad. Takzvaně „na hroby“ půjde až o víkendu.

Široký sortiment u Bródnowskiého hřbitova

Na hřbitově jsou desítky, možná stovky lidí. Někteří jdou s jednotlivými květinami a svíčkami, jiní ale nosí velké plné nákupní tašky a taky chvojí, protože někteří návštěvu spojují se zazimováváním hrobů. Jsou tu taky dobrovolníci, kteří z cest uklízejí napadané listí.

„Nakoupili jsme květiny a taky svíčky, na hroby našich blízkých,“ vypráví Halina a Ola – matka s dcerou. „Ještě čekáme na mého snoubence. Parkuje.“

„Dneska určitě všechny ty hroby nenavštívíme. To bychom museli na hřbitově strávit hodiny. Tak jsme to rozdělili na dvě cesty. Ta druhá nás čeká po svátcích, o víkendu.“

Zboží podražilo

Halina s Olou musí kvůli svátku Všech svatých cestovat. Žijí totiž za Varšavou. Cestování jim ale nevadí, památka je pro ně důležitá. „Pro mě o to víc, že mi letos zemřel bratr. Už na něj můžu jen vzpomínat. A nejen na něj. Taky na zbytek známých a příbuzných, přátel, kteří už tu nejsou.“

Čtěte také

Podle společnosti Payback Polska se na hřbitovy chystá 1. a 2. listopadu 82 procent Poláků. Za hřbitování dekorace se letos chystají utratit maximálně tisíc korun, tedy stejně jako loni. Nakoupí ale méně. Zboží podražilo.

Výrobci svíček, ale třeba i pěstitelé květin se pořád potýkají s vysokými cenami energií, materiálů i inflací. Z toho důvodu zboží zdražilo o 10 až 15 procent. I v případě svíček. Jejich výrobci se navíc museli vypořádat s výpadkem dodávek parafínu, který dřív skoro ze 100 procent pocházel z Ruska a tuna stála v přepočtu kolem 15 tisíc korun. Z jiných zdrojů stojí i dvojnásobek. Živé květiny zdražily i o 30 procent.

Spustit audio