Zapomeňte na čtvero ročních období, připravte se na dvě, nabádá klimatolog Farda

11. únor 2023

Dlouhá období sucha a v létě vlny veder prokládané epizodami náhlých a prudkých ochlazení. Mírné zimy bez sněhu, připomínající táhlý podzim. A také častější výskyty tornád a bouří s přívalovými dešti. To všechno jsou průvodní jevy globální změny klimatu, projevující se právě v extrémních výkyvech počasí.

Klimatickým změnám lidstvo napomáhá spalováním fosilních paliv a ohříváním planety. Teploty +20 °C jako letos na Nový rok, nebudou výjimkou, stejně jako letní vedra podobná spíš těm na jihu Evropy.

Natura u Munického rybníka u Hluboké n. Vltavou

Změna počasí bude mít dopad na zdravotní stav obyvatel i ekonomickou výkonnost a odrazí se v hospodaření státu a míře blahobytu nás všech.

Globální změna klimatu ale působí na počasí na celé planetě, takže se některé oblasti mohou brzy stát neobyvatelnými – to se zase může odrazit ve vlnách nepokojů a migrací do velkých dálek.

Aleš Farda vede v rámci Ústavu výzkumu globální změny AV ČR oddělení Klimatických služeb. Spolu s kolegy se věnují srovnávání historických i současných dat a zkoumají dopady změny klimatu na přírodu i nejrůznější obory lidské činnosti. Klimatolog tvrdí, že můžeme zapomenout na čtvero ročních období, budou už jen dvě.

Jak bude vypadat počasí v našich končinách, jaká budoucnost nás čeká a jde ještě postup globální změny klimatu zvrátit, zbrzdit?

Poslechněte si Naturu s klimatologem Alešem Fardou, fyzikem Janem Holanem a meteorologem Martinem Novákem připravila Markéta Ševčíková. 

Spustit audio

Související