Zatýkání „špionů“ v Jugoslávii

24. listopad 2000

Představitelé Černé Hory se obávají, že jugoslávský prezident Slobodan Miloševič chce zatýkáním údajných špionů vyprovokovat krizi, aby mohl násilím zabrat tuto svazovou republiku a svrhnout její vládu.

Pro-západně orientované vedení Černé Hory v pátek obvinilo jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, že se pokouší záměrně vyprovokovat napětí na černohorských hranicích, kterého by pak mohl využít k násilnému obsazení této republiky a ke svržení nynější černohorské vlády. Vládnoucí černohorská sociálně- demokratická strana tvrdí, že Miloševič za tímto účelem rozšiřuje lživé zprávy o cizincích, zatčených údajně pro špionáž a podvratnou činnost.

V pondělí přinesly jugoslávské sdělovací prostředky překvapivou zprávu o čtyřech Holanďanech, zatčených v Jugoslávii proto, že prý připravovali atentát na prezidenta Miloševiče. Na první pohled absurdní obvinění, založené na paranoidní představě, že právě cizí státní příslušníci přicházejí do Jugoslávii provádět své spiklenecké rejdy, ovšem nezůstalo dlouho osamocené: v noci ze čtvrtka na pátek zatkla jugoslávská armáda u černohorských hranic další čtyři občany západních zemí - dva Brity a dva Kanaďany, u nichž prý byli nalezeny výbušniny a „vojenské vybavení“.

Všechny tyto cizince měly podle jugoslávských sdělovacích prostředků poslat do Jugoslávie západní „výzvědné služby“, aby prezidenta Miloševiče buď zabili anebo unesli anebo aby aspoň pomáhali jeho nepřátelům v Černé Hoře.

Srbské úřady v poslední době vícekrát přicházely s podobnými spikleneckými teoriemi; například tvrdily, že členové speciálních britských jednotek a další zahraniční experti pomáhají připravovat černohorskou policii na odtržení Černé Hory od Jugoslávie. Bělehradská vláda také tvrdí, že Severoatlantická aliance si najala žoldáky, kteří mají za úkol vyhledat a unést z Jugoslávie osoby, podezřelé z válečných zločinů.

Žádné důkazy o tom samozřejmě předvedeny nebyly a britská vláda v pátek proti zatčení dvou svých občanů v Jugoslávii důrazně protestovala. Jak se ukázalo, jedná se skutečně o dva britské policisty, kteří ovšem působí jako instruktoři na policejní akademii v Kosovu v rámci vzdělávacího programu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, kteří byli Černé Hoře jen na krátké dovolené.

Zatčení Kanaďané jsou zase zaměstnanci soukromé stavební firmy, která provádí v Kosovu rekonstrukce budov. Součástí jejich práce byla i demolice neopravitelných nemovitostí, takže se jedná o pracovníky, kteří samozřejmě dovedou zacházet s výbušninami - k těmto účelům.

Skupinu čtyř zatčených Holanďanů považují západní diplomaté za jakési dobrodružné mladíky, kteří se nejspíše vydali do Jugoslávie hledat osobitou zábavu a vzrušení s kapesními noži. Holandská úřady s nimi nemají – kromě občanství - nic společného.

Z doby před listopadem 1989 v naší zemí dobře víme, jak se dá propagandisticky využít zatčený cizinec ve státní televizi. Výroba údajných „cizích nepřátel“ patřila v době komunismu ke standardním produktům státem řízených médií, které vytvářely a zároveň promyšleně využívaly všelijaké paranoidní a xenofobní nálady. Takové kampaně ale nikdy nezvnikají z pouhého rozmaru mocných a obvykle něčemu slouží. V tomto případě jde zřejmě Slobodanu Miloševičovi o dvě věci: především má před sebou – 24. září - prezidentské volby a usiluje o znovuzvolení. Jako vždy se snaží hrát na nacionalistickou strunu a využívá předsudků, které dosud žijí v srbské společnosti. Zároveň chce zabránit odtržení Černé Hory, která prozatím hodlá volby bojkotovat a připravuje se proto na intervenci - pomocí jugoslávské armády. Obavy černohorských představitelů tedy nejsou vůbec neopodstatněné.

Spustit audio