Závěrečný koncert Dvořákovy Prahy znamenal vrchol letošního ročníku. Festival uzavřeli rozhlasoví symfonikové ze Švédska

21. říjen 2022

Festival Dvořákova Praha je nejen oslavou hudebního génia a světově nejuznávanějšího českého skladatele Antonína Dvořáka, ale i významnou společenskou událostí. Závěrečný večer letošního 15. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, na kterém vystoupil Symfonický orchestr Švédského rozhlasu se svým dlouholetým šéfdirigentem Danielem Hardingem, byl recenzenty označován za umělecký vrchol celého festivalu.

Veronika Eberle

Festival Dvořákova Praha je nejen oslavou hudebního génia a světově nejuznávanějšího českého skladatele Antonína Dvořáka, ale i významnou společenskou událostí. Je to defilé špičkových sólistů, dirigentů, mezinárodně uznávaných orchestrů i komorních souborů. Závěrečný večer letošního 15. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, na kterém vystoupil Symfonický orchestr Švédského rozhlasu se svým dlouholetým šéfdirigentem Danielem Hardingem, byl recenzenty označován za umělecký vrchol celého festivalu. 

V úvodu koncertu zazněla Dvořákova symfonická báseň Polednice podle stejnojmenné básně ze sbírky Kytice Karla Jaromíra Erbena. Ta Dvořáka inspirovala po jeho návratu  z pobytu v Americe ke zkomponování čtyř symfonických balad, které ve stručně  vymezených proporcích líčí s mimořádnou naléhavostí a s přiléhavým zvukovým koloritem dramatické příběhy.

Béla Bartók

Sólistkou večera byla mladá německá houslistka Veronika Eberle, která patří ve svém oboru mezi světovou interpretační elitu. Pro své pražské vystoupení zvolila Houslový koncert č. 1 Bély Bartóka. Koncert skladatel dokončil roku 1908 a dedikoval jej houslistce Stefi Geyerové, ke které ho vázal nenaplněný osobní vztah. Skladba byla vydaná a nastudovaná až na sklonku padesátých let zásluhou švýcarského dirigenta Paula Sachera,  přítele a podporovatele našeho Bohuslava Martinů. 

Finálním číslem programu a zakončením letošního festivalu byla Symfonie č. 7 d moll Antonína Dvořáka, která je považovaná za jednu z nejzdařilejších Dvořákových kompozic. Od předchozích symfonií se liší závažnějším a místy dramaticky vzrušeným charakterem i přísnou logikou stavby. Dvořák dokončil 7. symfonii 17.března 1885 a už 22. dubna téhož roku dirigoval její premiéru v londýnské St. James Hall. Provedení bylo mimořádně zdařilé a přijaté od londýnského publika se spontánním nadšením.

autoři: Dagmar Henžlíková , Vojtěch Babka
Spustit audio

Související