Život bez masa? Vegetariánství zažívalo boom v 19. století a poté znovu po vzniku Československa. Přesto je dnes vnímáno jako něco módního

23. prosinec 2023

„Ty nejíš maso? To ti musí chybět bílkoviny. Vždyť Ti to ani nemůže chutnat.“ To jsou jen některé z reakcí lidí na dobrovolné vyřazení masa, případně jiných živočišných produktů z jídelníčku. Málokdo tuší, že historie vegetariánství je daleko starší, než by se mohlo zdát. Na světové úrovni bychom jeho kořeny nalezli ve filozofických směrech Asie a starého Řecka.

Hlavní vývoj moderního vegetariánství, vnímaného z pohledu zdravotního a etického, nastal v polovině 19. století. Argumenty pro a proti, včetně důvodů, proč se lidé k tomuto stylu stravování rozhodli, jsou prakticky stejné tehdy a dnes, jak potvrzuje badatel Jan Šťastný.

Během historie mělo stravování bez masa nejrůznější zastánce a propagátory. Výraznou postavou byl všestranně činný intelektuál, spisovatel a voják v rakouské armádě Emanuel Salomon z Friedbergu, který napsal i jednu z prvních knih na toto téma s názvem „O vegetarismu“.

Vegetariánské spolky a první restaurace

Oblibu vegetariánství ovlivňoval na konci 19. a začátku 20. století vznik nejrůznějších spolků, zaměřených na jeho propagaci. Spolky sdružovaly široké spektrum lidí, od umělců přes sportovce až po manuálně pracující.

Vegetariánská jídelna

I dnes se řada vegetariánů zapojuje do činnosti různých organizací, spojených s ochranou zvířat a problematikou jejich chovu, což potvrzují i rozhovory s některými respondenty.

Vůbec první vegetariánská restaurace v Čechách vznikla na konci 19. století ve Varnsdorfu a Pražané mohli podobný podnik navštívit poprvé roku 1898 v Konviktské ulici.

Jak aplikovat vegetariánství ve sportu? To je téma, které i dnes velmi rezonuje, a mezi lékaři má své zastánce a odpůrce. Při pátrání v historii najdeme ve vrcholovém sportu vegetariánů hned několik. Jedním takovým byl Emmerich Rath, který je jakožto všestranný sportovec-vegetarián pokládán za mimořádný úkaz tehdejší doby.

Vegetariáni dnes

Během natáčení jsme se potkali s několika vegetariány a vegany, přičemž každý z nich pojímá svůj životní styl trochu jinak a rozhodl se pro něj z různých důvodů. Někteří se dokonce po letech vrátili zpátky k masu a jiní si ho dají jen v případě, že by se mělo vyhodit.

Emanuel Salomon z Friedbergu - Mírohorský

Poslední roky jsou u vegetariánů a veganů velkým tématem náhražky masa. Jejich obliba rostla už před pár lety a neuniklo to ani pozornosti reportérů Českého rozhlasu v roce 2019.

Proč vegetariánů za komunismu ubylo? Měli kdysi vyznavači bezmasé stravy nějaké společné rysy? Jaké jsou současné trendy ve vegetariánském stravování a které výrobky jsou kvalitní? Poslechněte si pořad Téma Plus.

autoři: Radim Štícha , František Šedivý
Spustit audio

Související