Zprávy o šesté 10. prosince 2012

10. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Soud prodloužil vazbu hlavním aktérům metanolové aféry

Jana GULDA, moderátorka:
První žaloby v lihové aféře zřejmě brzy skončí před soudem. Oznámil to státní zástupce s tím, že hlavní část kauzy se před trestní senát dostane nejdříve v létě příštího roku. Hlavním aktérům soud také prodloužil vazbu. Celé tak zůstává dvojice mužů, kteří údajně smrtící směs míchali, i další obviněný, který údajně jedovatý alkohol šířil mezi další obchodníky.

Vladimír LIPINA:
Normálně, jak by žárovka blikla, přestal jsem vidět, viděl jsem o polovinu míň, z ničeho nic normálně, to bliklo.

Andrea ČÁNOVÁ:
Vladimír Lipina přišel o zrak a už nikdy neuvidí svou vnučku. Alkohol přitom koupil v běžném stánku v Havířově. První obžalovaní v kauze metanol se budou před soudem zodpovídat co nejdříve, slíbil státní zástupce Roman Kafka.

Roman KAFKA, státní zástupce:
Jedná se o osoby na nižším stupni toho řetězce, tedy drobní stánkaři, prodejci, ale především se jedná o lidi, jejichž případy jsou již důkazně skončeny a jsou tedy v tom stavu, aby mohla být podána obžaloba.

Andrea ČÁNOVÁ:
Třicítka obviněných ve stěžejní části kauzy se k soudu dostane později. Trojice hlavních aktérů zůstává ve vazbě, protože hrozí, že by mohli uprchnout. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Jana GULDA, moderátorka:
K tématu metanolové aféry se Radiožurnál vrátí i krátce po zprávách v Ozvěnách dne.

Počasí by večer mohlo opět zkomplikovat dopravu

Jana GULDA, moderátorka:
Počasí by večer mohlo opět zkomplikovat dopravu. Teploty klesnou a hrozí náledí. Česko už od včerejšího večera zasypává sníh. Například na Vysočině se od rána staly téměř čtyři desítky nehod a komplikace v dopravě trvají. Kde by si řidiči měli dávat aktuálně pozor, na to s ptám redaktorky Hany Mikulincové.

Hana MIKULINCOVÁ:
Tak kolona kamionů uvízla v kopci na silnici E59 ze Znojma do Jihlavy za výjezdem z Želetavy a na lepší sjízdnosti pracují silničáři, místem byste měli v opatrnosti projet a aktuálně se u nás setkáte s dopravní nehodou osobního auta u obce Kámen na Pelhřimovsku. Jde o hlavní tah silnice číslo 19. A dejte si pozor na místě zasahují policisté. A dálnice D1 je na Vysočině v tuto chvíli průjezdná. Počítejte ale se sníženou viditelností kvůli chumelení. A napadlo nám tady asi 15 centimetrů čerstvého sněhu, pořád chumelí a na mnoha místech je ledovka. Policisté museli kvůli vývoji počasí posílit dopravní hlídky a silničáři od rána pomáhají podsypávání už desítkám uvízlých kamionů. Tolik živě z Vysočiny pro Radiožurnál Hana Mikulincová.

Sníh a mráz komplikuje dopravní situaci v evropských zemích

Jana GULDA, moderátorka:
Sníh a mráz nadále komplikuje hlavně dopravní situaci i v dalších evropských zemích. V Rakousku si teď řidiči musí dávat pozor na dálnici mezi Lincem a Salzburgem. Sněží také nad částí území Slovenska.

David KOUBEK:
Silničáři na Slovensku varují před náledím. Husté sněžení přes den komplikovalo dopravu hlavně na jihozápadě země. Autobusy v okolí Bratislavy nabíraly až hodinová zpoždění. V Rakousku jsou úplně zavřené některé horské silnice. V Tyrolsku napadlo tolik sněhu, že hrozí laviny. S dvoucifernými zápornými teplotami musejí znovu počítat v Německu. Meteorologové tam varují před náledím a závějemi. Velmi tuhá zima panuje v Rusku. Na Sibiři čekají v týdnu až 40 stupňů pod nulou. David Koubek, Radiožurnál.

Předsedové Evropské rady, komise a parlamentu si v Oslu převzali Nobelovu cenu za mír

Jana GULDA, moderátorka:
Předsedové Evropské rady, komise a parlamentu si v Oslu převzali Nobelovu cenu za mír. Ta by měla být od roku 2014 vystavena v nově budovaném Evropském muzeu v Bruselu. Finanční odměnu, téměř milion eur, 27 zdvojnásobí a věnuje na pomoc dětem ve válečných zónách.

Ondřej BOUDA:
Na ceremoniál dorazily delegace ze všech zemí Evropské unie. Jen Českou republiku reprezentoval pouze velvyslanec. Podle prezidenta Václava Klause to ale vůbec nevadí.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já si nemyslím, že by si toho někdo vůbec povšiml, kdyby to nerozehrály zase ty naše média. Nepovažuji to za významnou věc, která vůbec stojí za diskusi.

Ondřej BOUDA:
Přes bojkot ze strany našich politiků ale nakonec český prezident přece jen v Oslu nechyběl. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso ve svém proslovu připomněl Václava Havla. "Evropská unie je vlast našich vlastí. A tak na Nobelovu cenu za mír může být hrdý každý Evropan." Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Automobilka Opel uzavře svůj závod v Bochumi

Jana GULDA, moderátorka:
Vedení německé automobilky Opel dnes definitivně potvrdilo, že do roku 2016 ukončí výrobu aut v závodě v Bochumi. V továrně pracuje 3 tisíce lidí. Opel se delší dobu potýká s problémy, v rámci restrukturalizace už ukončil výrobu v Antverpách, kde přišlo o práci 8 tisíc lidí.

Klára STEJSKALOVÁ:
Na setkání se zaměstnanci vzplály dnes v automobilce v Bochumi emoce. Došlo ke střetu mezi ředitelem firmy a členem odborů. Ten byl dokonce ochrankou sražen k zemi. O ukončení výroby v Bochumi se spekulovalo delší dobu. Teď vedení rozhodlo, že uzavře továrnu po ukončení výroby vozu Opel Zafíra. V ohrožení je tak přes 3 tisíce míst. Pro Bochum jde o další katastrofální zprávu poté, co se z města stáhla finská Nokia. Německá automobilka Opel, která je součástí koncernu General Motors, se už delší dobu potýká s existenčními problémy způsobené nadvýrobou a propadem prodeje na evropském trhu. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Německo.

Celkem 12 lidí obvinila středočeská policie v kauze rozsáhlých podvodů s ojetými auty

Jana GULDA, moderátorka:
Celkem 12 lidí obvinila zatím středočeská policie v kauze údajných rozsáhlých podvodů s ojetými auty. V síti kriminalistů skončili i tři úředníci odboru dopravy kolínské radnice. Podle policie pomáhali legalizovat ukradená auta nebo ty, co byly ve špatném technickém stavu.

Michal TRNKA:
Kriminalisté pracovali na případu Chobotnice zhruba rok. Detektivové mapovali mimo jiné i činnost obchodníků. Ti si nechávali na kolínském odboru dopravy přihlašovat auta, která na silnicích nemají co dělat. Říká zástupce ředitele středočeské policie Milan Komárek.

Milan KOMÁREK, zástupce ředitele středočeské policie:
Byl tam nějaký technický problém, anebo tam byl problém s původem, že to vozidlo bylo kradené.

Michal TRNKA:
S legalizací těchto vozidel měli podle kriminalistů podvodníkům za úplatek pomáhat právě tři pracovníci odboru dopravy kolínské radnice. Dva z nich skončili ve vazbě. Hrozí jim až desetileté vězení. Další obvinění mohou skončit za mřížemi například kvůli falšování technických průkazů několika desítek aut. Pro Radiožurnál Michal Trnka, Kolín.

ČD Cargo prodá téměř 90 lokomotiv

Jana GULDA, moderátorka:
Nákladní železniční dopravce ČD Cargo prodá téměř 90 lokomotiv a také zvažuje propouštění. Počítá s tím plán na záchranu, protože podniky je ve ztrátě. Propouštění ještě firma projedná s odboráři. Ti se obávají, že mzdové úspory by společnosti nepomohly. Restrukturalizační plán musí ještě schválit valná hromada dopravce. Budeme o tom mluvit víc už za chvíli v Ozvěnách dne.

Zemřel bývalý prokurátor Karel Vaš

Jana GULDA, moderátorka:
Zemřel bývalý komunistický prokurátor a soudce Karel Vaš. Před soud poslal ve vykonstruovaných procesech desítky lidí a to včetně generála Heliodora Píky.

Karel VAŠ /záznam/:
Trest, který dostal, to vyměřoval soud a to já jsem na to neměl, já jsem jenom jako vyšetřující orgán žaloval.

Petr MEDEK:
Karel Vaš nikdy názor na vinu Heliodora Píky nezměnil. Ten na popravišti skončil kvůli údajné spolupráci s britskou tajnou službou. Historik Petr Koura v dokumentu Mikuláše Kroupy o generálu Píkovi řekl, že špionem byl spíš prokurátor Vaš.

Petr KOURA, historik:
Je zásadní rozdíl mezi tím spolupracovat se zpravodajskými složkami demokratického státu, jako byla Velká Británie a totalitního státu jako byl Sovětský svaz.

Petr MEDEK:
Karla Vaše chtěly v 90. letech poslat soudy do vězení. Spoluvina na smrti generála Píky ale byla nakonec podle nich promlčená a Vaš se tak dožil 96 let na svobodě. Petr Medek, Radiožurnál.

Čeští vědci by mohli mít lepší platy

Jana GULDA, moderátorka:
Čeští vědci by mohli mít lepší platy. Brusel vypsal zvláštní granty pro 12 chudších unijních zemí, včetně Česka. V každém z grantů je v přepočtu víc než 60 milionů korun.

Klára BÍLÁ:
Univerzity a výzkumná centra by si tak mohly dovolit zaplatit špičkové odborníky. Zprávu přivítal vládní zmocněnec pro vybudování superlaseru ELI Vlastimil Růžička.

Vlastimil RŮŽIČKA, vládní zmocněnec pro vybudování superlaseru ELI:
Jistě by mohla pomoci českým univerzitám, výzkumným institucím k tomu, aby pomohla podnítit zájem českých vědeckých pracovníků, kteří pracují v zahraničí, k návratu do České republiky.

Klára BÍLÁ:
Peníze mají pomoci vybudovat výzkumná centra, která budou patřit mezi nejlepší na světě. O všem ale rozhodne Brusel, říká biochemik a koordinátor vědeckého týmu projektu Biocev Václav Pačes.

Václav PAČES, biochemik a koordinátor vědeckého týmu projektu Biocev:
Bude teď záležet na tom, jak se to všechno napíše, jak Brusel o tom rozhodovat.

Klára BÍLÁ:
Ve výběrovém řízení má každá země jen jednu šanci uspět. Klára Bílá, Radiožurnál.

Spisovatel Michal Viewegh je v nemocnici. Jeho stav je stabilizovaný

Jana GULDA, moderátorka:
Spisovatel Michal Viewegh má vážný zdravotní problém a je v nemocnici. O víkendu mu praskla aorta, v pražském IKEMu se podrobil čtyřhodinové operaci. V současné době je podle svého nakladatele Martina Reinera ve stabilizovaném stavu.

Martin REINER, nakladatel:
Říkali doktoři, že to v podstatě trošku byl zázrak, že to vůbec jako ten začátek přežil, a podle všeho buď dnes večer nebo zítra ráno by ho měli, jak se říká v lékařské hantýrce, zavřít, to znamená v podstatě ten hrudník už dát jako dohromady a pomaličku ho začít odpojovat od přístrojů, které za něj dýchají.

autor: jve
Spustit audio