Zprávy o šesté 18. srpna 2011

18. srpen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ministr financí Miroslav Kalousek nepřijde ve středu na vládu obhajovat daňovou reformu, pokud ministr školství neodvolá svého podřízeného Bátoru.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Já bych si velmi přál ji příští týden na vládě obhájit. Tak to je v rukou pana ministra Dobeše nebo pana premiéra.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Sedm mrtvých a nejméně 30 zraněných, taková je bilance po dnešních teroristických útocích na jihu Izraele.

Břetislav TUREČEK:
Nejprve teroristé stříleli na autobus plný lidí a zranili dvacítku pasažérů. Pak vypálili protitankovou střelu na další autobus.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Fungování nemocnice v Brandýse nad Labem je podle provozovatelů v ohrožení. Zařízení má letos dostat od Všeobecné zdravotní pojišťovny o 20 milionů méně.

Petr ŠVIKOVSKÝ, jednatel firmy vlastnící brandýskou nemocnici:
To je tolik peněz, že to není možno z ničeho krýt.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Zítra bude polojasno místy oblačno s deštěm a teploty až 31 stupňů. S Kateřinou Causidisovou.

Spor kolem úředníka Bátory se přelil ve spor o daňovou reformu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Koaliční spor o úředníka ministerstva školství Ladislava Bátoru se přelil ve spor o daňovou reformu. Ministr financí Miroslav Kalousek ji odmítá přijít obhajovat na středeční zasedání vlády, pokud ministr školství neodvolá svého podřízeného Ladislava Bátoru. Podle Věcí veřejných je Bátora pro Kalouska jen zastíracím manévrem, aby kabinet nestihl reformu projednat a příští rok tak nedošlo ke zdanění hazardu.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Ministr financí Miroslav Kalousek odmítá, že by TOP 09 chtěla svým postojem zablokovat projednávání daňové reformy. Pokud ale bude dál Ladislav Bátora sedět na ministerstvu školství, nepošle Kalousek na jednání kabinetu ani svého náměstka.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Budu ji prezentovat na zasedání vlády, jejíž všichni členové jsou připraveni nepřipustit, aby státní správa byla zneužívána k prezentaci extremistických názorů, a aby státní úředník urážel jiného člena vlády.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím vidí příčiny sporu jinde:

Tomáš JAROLÍM, místopředseda VV:
Panu Kalouskovi se za prvé nelíbí to, že už v příštím roce by měl být zdaněný hazard a za druhé, já mám pocit, že pan ministr prostě špatně spočítal rozpočet, a aby se neprobíralo to, že seknul o 190 miliard.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Premiér Petr Nečas chce celou situaci řešit s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem, až se vrátí z dovolené, i se zástupci Věcí veřejných a TOP 09. Dobeše premiér vyzval, aby se od výroku Bátory jasně distancoval. To, že by došlo k opoždění projednávání daňové reformy, odmítl.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já věřím, že všechny tyto problémy na základě zdravého úsudku a zodpovědného chování vyřešíme.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Sociální demokraté znovu zopakovali, že Bátora musí z ministerstva odejít a úředníkovy výroky chtějí řešit na schůzi sněmovny. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Věci veřejné podaly trestní oznámení na bývalé ministry pro místní rozvoj

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Strana Věci veřejné podala trestní oznámení na bývalé ministry pro místní rozvoj Radko Martínka z ČSSD a Cyrila Svobodu z KDUČSL. Oznámení se týká údajně předražených zakázek na statistická zjišťování pro společnost STEM/MARK. Během působení zmíněných dvou ministrů byly podle trestního oznámení zakázky dražší než pro jiná ministerstva. Radko Martínek řekl Radiožurnálu, že na výběrová řízení se za jeho působení kladl velký důraz. Také řekl, že o tomto obvinění nic neví.

Radko MARTÍNEK, bývalý ministr ministerstva pro místní rozvoj /ČSSD/:
O té konkrétní věci samozřejmě nemůžu nic říct, protože nevím, o co se jedná. Nicméně takové ty ceny, co kolují, to se mi zdá být nějaké nepřiměřené. Nevím o tom, že bysme za nějaké desítky nebo stovky milionů dávali nějaké výběrové řízení, nebo respektive nějakou zakázku na nějaké průzkumy veřejného mínění. To se mi zdá nemožné.

Evropské burzy se prudce propadly

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Evropské burzy se prudce propadly. Hlavní příčinou jsou obavy z výraznějšího zpomalení tempa růstu globální ekonomiky a také zprávy, že se Američané obávají zavlečení dluhové krize z Evropy do svého finančního systému.

Jaroslav SKALICKÝ:
Největší ztráty měly banky v průměru kolem 7 %. Akcie britských finančních ústavů Royal Bank of Scotland a Barclays, stejně jako francouzské Société Générale, ale odepisovaly přes 10 %. Propad cen akcií bank v Německu a dalších evropských zemích byl jen o trochu mírnější. Černý čtvrtek má za sebou i pražská burza. Akcie Erste bank odepsaly skoro 8 %, Komerční banka přišla o více než 5 %. Vlna výprodejů zachvátila i newyorskou burzu, která aktuálně přichází o 4 %. Investoři přesouvají peníze do bezpečnějších aktiv. Cena zlata se po propadu na burzách posunula na nový rekord 1830 dolarů za trojskou unci. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Teroristé zabili v Izraeli 7 lidí

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Arabští teroristé zabili v jižním Izraeli 7 lidí a na 30 dalších zranili. Útočili podél hranice s Egyptem na linkové autobusy a osobní auta. Při následných bojích v hornaté poušti izraelská armáda zabila 7 útočníků. Stále ale platí nejvyšší pohotovost a Izrael pátrá po dalších teroristech. Izraelské tajné služby předpokládají, že jde o Palestince z Gazy, kteří do židovského státu proklouzli přes Egypt. Podle palestinských zdrojů už Izrael zahájil odvetné bombardování Gazy a zabil nejméně 3 lidi.

Břetislav TUREČEK:
Nejprve teroristé stříleli na autobus plný lidí a zranili dvacítku pasažérů. Pak vypálili protitankovou střelu na další autobus. Minuli ho, ale zabili celou posádku zasaženého osobního auta. Mezitím také ozbrojenci zaútočili na několik vojenských hlídek. Izrael předpokládá, že se na dobře koordinovaných útocích podílelo 20 až 30 lidí. Izraelci trávící dovolenou na přilehlém Sinajském poloostrově dostali výzvu k okamžitému návratu domů. Organizátoři masových sobotních protestů proti sociální nerovnosti v Izraeli zvažují pro tentokrát demonstrace zrušit. Argumentují právě vlnou teroristických útoků. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Amerika zmrazí aktiva syrské vlády

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Spojené státy zavádějí nové sankce vůči Sýrii. Washington zmrazil všechna syrská aktiva ve Spojených státech a zároveň zakázal obchod s ropnými produkty a ropou, které mají původ v Sýrii.

Adéla HAVRÁNKOVÁ:
Nové americké sankce kromě toho zakazují americkým občanům podílet se na jakýchkoliv transakcích, které by souvisely se syrskou vládou, a nesmějí ani investovat v Sýrii. Americká ministryně Hillary Clintonová věří, že opatření prohloubí izolaci režimu, ale upřesňuje: "Spojené státy přijmou opatření, která zmírní nechtěné důsledky sankcí na syrský lid." Americký prezident Barack Obama kromě zavedení nových postihů opakovaně vyzval syrského lídra Bašára Asada k odstoupení. Stejnou výzvu mu ve společném prohlášení adresovaly také Francie, Německo a Velká Británie. A ty podporují i volání po přísnějších sankcích vůči Damašku, které se ozývá z Evropské unie. Adéla Havránková, Radiožurnál.

OSN hledá řešení, jak pomoci postiženým zemím Afrického rohu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Situace v zemích Afrického rohu je stále kritická. Podle údajů OSN navíc vinou nejničivějšího hladomoru za posledních 60. let stoupá i počet obětí. Způsob, jak pomoci Afričanům vypořádat se s následky potravinové krize, proto v Římě hledají zástupci OSN pro výživu a zemědělství. Ti od dárců žádají miliony dolarů, které by v oblasti pomohly zachránit životy.

Lubica BERGMANOVÁ:
Část z vybraných prostředků půjde na krátkodobé cíle, jako jsou potraviny, léky, přístřešky či voda. Podle šéfa Organizace OSN pro výživu a zemědělství Jacquese Dioufoa je ale důležité najít hlavně taková opatření, která by zabránila opakování podobné krize. V dlouhodobém horizontu je tedy zásadním úkolem v této oblasti podpora zemědělství. V zemích takzvaného Afrického rohu je hladem ohroženo asi 12 milionů lidí. Většina z nich jsou Somálci. Právě v Somálsku podle OSN platí stav hladomoru už v pěti oblastech. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

Zdravotní péče v Brandýse ohrožena

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Dostupnost a kvalita zdravotní péče v Brandýse nad Labem je ohrožená. Tvrdí to majitel a provozovatel tamní nemocnice, společnost PP Hospital. Všeobecná zdravotní pojišťovna chce totiž letos poslat do brandýské nemocnice méně peněz na zdravotní péči.

Michal TRNKA:
Podle vedení společnosti PP Hospital může brandýská nemocnice kvůli Všeobecné zdravotní pojišťovně jen letos přijít o zhruba 20 milionů korun.

Petr ŠVIKOVSKÝ, jednatel firmy vlastnící brandýskou nemocnici:
To je tolik peněz, že to není možno z ničeho krýt.

Michal TRNKA:
Říká jednatel firmy, která vlastní brandýskou nemocnici Petr Švikovský.

Michal TRNKA:
Tamní zdravotnické zařízení se kvůli dluhům potýká s insolvenčním řízením a v nemocnici už také působí předběžný správce. Podle provozovatele nemocnice to je právě ten důvod, proč se pojišťovna rozhodla krátit nemocnici platby. Ředitel středočeské Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Pivrnec s tím ale nesouhlasí.

Pavel PIVRNEC, ředitel středočeské Všeobecné zdravotní pojišťovny:
Došlo tam k porovnání záloh a vím, jaké množství výkonů příslušná zdravotnická zařízení poskytla.

Michal TRNKA:
Společnost PP Hospital ale o peníze přijít nechce, a proto se už obrátila také na soud. Pro Radiožurnál Michal Trnka, Brandýs nad Labem.

Za hodinu se setká Svatý Otec v mladými věřícími

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Už za hodinu se setká v Madridu asi milion mladých věřících s papežem. Benedikt XVI. přijel na Světové dny křesťanské mládeže. Proti nim včera v ulicích španělské metropole protestovalo na 25 tisíc lidí. Prý je příliš nákladná. Dnešek už se ale nese v poklidném a slavnostním duchu.

Lubica ZLOCHOVÁ:
Benedikt XVI. na úvod večerního programu prvního dne své návštěvy obdrží i Zlatý klíč od města Madrid. Symbolicky do něj vstoupí přes někdejší královskou bránu Puerta de Alcalá. Tu projde Svatý Otec společně se padesáti vybranými poutníky z pěti kontinentů. Dnešní program vyvrcholí na prvním velkém střetnutí s mládeží v centru města. A až do neděle, konce pobytu, absolvuje Benedikt XVI. v rámci Světových dní mládeže téměř dvě desítky různých náboženských akcí, přičemž sobota a neděle budou na program nejbohatšími dny, neboť se budou konat vigilie a mše. Ze Španělska pro Radiožurnál Lubica Zlochová.

Shalom Neuman a jeho výstava Promlouvání

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Promlouvání, tak se jmenuje výstava Shaloma Neumana, která začala ve Veletržním paláci v Praze. Umělec, žijící střídavě v New Yorku a v Česku, na ní představuje 50 obličejů ze série nazvané Amerika. Vytvořil je z modelovací hmoty, akrylových barev, nalezených předmětů nebo plastových figurek. Jak Radiožurnálu řekl kurátor Tomáš Vlček, čtvrtou dimenzi tvoří zvuk instalovaný na zvukovém čipu. Ten si mohou přehrát sami návštěvníci.

Tomáš VLČEK, kurátor výstavy:
Samozřejmě, že navazuje na popart, na kulturu, která si vzala za cíl ukázat konzumní aspekt jako velmi důležitý a kriticky se vůči němu popart stavěl, ale ne profesorsky, katedrově, ale právě akcelerací těch designérských věcí, které v popartu jsou také. Tady přímo ten design, to jsou přímo převzaté objekty z dětských her, ze spotřebního zboží, je tady prostě celá škála designu použitá pro překvapivá spojení.

Spustit audio