Zvuky tropické přírody v Praze

3. říjen 2005

Přírodu dalekých krajin ve skleníku Fata Morgana pražské botanické zahrady v Tróji můžete od 1. září nejen vidět, ale i slyšet. Zdejší expozice byly totiž doplněny o zvukovou kulisu tvořenou hlasy živočichů a přírodních živlů. Pojďte se se zasvěceným výkladem vedoucí skleníku, doktorky Evy Smržové, tropickou přírodou projít.

Smržová: Těch živočichů je mezi čtyřiceti až padesáti, z toho je nejvíce ptáků a žab, zhruba tak po patnácti až dvaceti. Máme tam i zvuky savců, těch je podstatně méně, asi kolem pěti, zvuky hmyzu, to jsou hlavně cikády a kobylky, a potom tam máme i zvuk hada - v sukulentním skleníku nám chřestí chřestýš.

Pokorný: Použili jste také zvuky přírodního původu, myslím tím vítr?

Smržová: Ano, použili jsme i vítr a posléze i bouřku. Ta vlastně ohlašuje i to, že se bude ve skleníku zalévat - po bouřce se spustí zalévání.

Logo

Pokorný: Kde jste k těm hlasům přišli?

Smržová: Některé zvuky byly natočeny v zoologické zahradě v Praze a v zoologické a botanické zahradě v Plzni, některé byly natočeny i u soukromých chovatelů ptáků, a potom jsme použili i nějaké zvuky z cédeček.

Pokorný: Lepší bude jít se podívat. P.: Vcházíme do první části skleníku, která je věnována sukulentním rostlinám.

Smržová: Dominantní jsou tady zvuky hmyzu, protože hmyz opravdu v těchto částech světa převládá. Kromě toho uslyšíme i nějaké ptáky a uslyšíme tady i hyeny a v této části právě chřestí chřestýš, ukryt za velikánskou agáve. Ale návštěvníci nemusejí mít strach, živého ho tady nepotkají.

Pokorný: Mimochodem, jaké tady máte vůbec živé exponáty?

Smržová: Máme tady sladkovodní ryby, americké, asijské a africké. Potom tady máme žáby z čeledi dendrobatidae, to jsou středoamerické a jihoamerické žabky velice pestře zbarvené, tzv. šípové žáby.

Logo

Pokorný: Plánujete rozšířit faunu?

Smržová: My bychom velice rádi, ale je tady trošku problém s tím, že pokud rozšíříme faunu, tak pak už nelze ošetřovat skleník chemickými prostředky. My se tedy snažíme o to, aby tady fungovala biologická ochrana, ale zatím to není ještě stále vyřešené. Jinak tady pravidelně máme další živé tvory. Jsou to motýli, kteří tady létají během výstav. Další výstavu bychom měli mít od 1. října, kdy se návštěvníci budou moci potěšit pohledem na létající motýly v tropické části.

Pokorný: Teď jsme zaslechli i chřestýše.

Smržová: Tohle je perlák, chřestýš chřestí teď. Jinak tady zaslechneme i papoušky a další ptáky z Austrálie, ze Střední Ameriky a z Afriky.

Pokorný: Prošli jsme chodbu imitující důlní šachtu a ocitli jsme se v tropech.

Smržová: Ano, tady těch zvuků už uslyšíte podstatně více. Převládají tady hlavně ptáci, ten hmyz je trošku potlačen, a občas uslyšíte i nějaké savce - hlavně šimpanze, lemury a ozývají se tady i giboni. Tady byli hlavně ptáci, mezi tím můžete zaslechnout nějaké zvuky žab, protože se zrovna nacházíme v blízkosti tropického jezírka.

Pokorný: Předpokládám, že ty zvuky jsou nahrány na nějaké časové smyčky. Po jaké době se opakují?

Logo

Smržová: Zhruba asi tak po hodině. Ono se to mění podle skleníku, protože jsme chtěli, aby každý návštěvník mohl vyslechnout co největší škálu zvuků, takže jsme počítali s tím, kolik průměrnému návštěvníkovi trvá průchod jednotlivými částmi skleníku, a podle toho jsme to zařizovali.

Pokorný: Naši prohlídku trochu urychlíme a přesuneme se do horského skleníku. Jsme v horském prostředí, jaké zvuky tady dominují?

Smržová: Tady dominují žáby a ptáci, kromě toho se to prolíná se zvukem padající vody. Máme tady totiž takovou prokapávající stěnu, takže ty zvuky působí poměrně přirozeně.

Pokorný: Abychom nemluvili pořád jenom o zvucích, jaké rostliny právě kvetou?

Smržová: Zrovna třeba masožravé rostliny z venezuelských stolových hor. Jmenují se helianforia a kvetou krásnými růžovými zvonkovými květy.

Pokorný: A úplně na závěr - vrátili jsme se do tropického skleníku, abychom vám názorně předvedli tropickou bouři. Takže uslyšíte-li během pohlídky ve skleníku Fata Morgana vítr, hrom a zvuk deště, uchylte se na chráněnou vyhlídkovou terasu. Opravdu začne pršet.

Spustit audio