10. ročník mezinárodního hudebního festivalu Tóny nad městy se blíží

29. září 2011

Jubilejní desátý ročník ojedinělého mezinárodního hudebního festivalu „Tóny nad městy“ startuje již 5. října a potrvá do 23. listopadu 2011. Letos zavítá do Prahy, Děčína, Ústí nad Orlicí a nově i do Mariánských Lázní. Akce se uskuteční pod záštitou Ministerstva kultury ČR, mediálním partnerem je opět Český rozhlas.

Zahajovací koncert proběhne 5. října v pražském Institutu Cervantes, kde si posluchači budou moci vyslechnout španělské duo Anton Serra (flétna) a Carles Pons (kytara), patřící k předním interpretům katalánské hudby. Na koncertě zazní například romance španělského kytaristy a skladatele Fernanda Sora, který byl ve své době nazýván „Beethovenem kytary“.

Atrium na pražském Žižkově bude místem druhého koncertu, a to 8. října. Vystoupí zde italské duo – houslistka Katia Ghigi a klavíristka Antonella De Vinco. Na úvod zahrají sonátu u nás méně hraného italského skladatele 18. století Francesca Veraciniho, který patřil k hvězdným houslistům a oblíbeným skladatelům své doby.

Třetím koncertem (11. října) zamíří festival již tradičně do Ústí nad Orlicí, kde se představí další italské duo - klarinetista Francesco Gardella a klavírista Alessandro Magnasco. Mimo jiné představí dvě skladby virtuosa Iwana Müllera, který v roce 1812 předložil komisi pedagogů pařížské konzervatoře k posouzení klarinet vlastní revoluční konstrukce, jež je základem dodnes užívaného systému.

Poprvé ve své historii festival zavítá do Mariánských Lázní, kde v Městském divadle pod vedením portugalského dirigenta Mária Mateuse vystoupí před Západočeským symfonickým orchestrem mladá polská houslistka Marta Lelek s koncertem d moll pro housle a orchestr Vaughana Williamse a houslovým koncertem Andrzeje Panufnika, polského skladatele a dirigenta, který v 50. letech emigroval do Velké Británie a jehož díla byla v Polsku až do roku 1977 zakázána. Ačkoliv žil 37 let v Anglii a stal se zde uznávaným autorem, jeho díla nesou ve své hudební i programní složce nesmazatelné stopy polskosti, ať už díky folklorní, historicko-náboženské či historické filiaci.


Na předposledním, pátém koncertě 15. listopadu v Betlémské kapli v Praze vystoupí Komorní filharmonie Pardubice. Pod taktovkou amerického dirigenta Jeffrey Silberschlaga (je rovněž prominentním hráčem na trubku – v roce 1999 např. natočil s Plzeňským rozhlasovým orchestrem CD Modern American Classics, Vol. 3) předvede Klasickou symfonii Sergeje Prokofjeva, se sólistou - italským flétnistou Giuseppe Novou poté přednesou flétnový koncert e moll Saveria Mercadanteho, jehož skladby byly velmi oblíbené pro svůj jemný a elegantní styl. Závěr večera bude patřit „Italské symfonii“ Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Sám autor ji označoval jako své nejveselejší dílo, kdy se nechal inspirovat krajinou, jejími pamětihodnostmi i zážitky z cest.

Desátý ročník festivalu Tóny nad městy uzavře 23. listopadu koncert v Děčíně. V podání francouzského dua Francis Duroy (housle) a Pierre-Laurent Boucharlat (klavír) budou mít posluchači možnost konfrontovat pojetí sonát Roberta Schumanna, Maurice Ravela a Césara Francka.

Termíny koncertů a účinkující:
5. října 2011 Praha, Institut Cervantes
Anton Serra (Španělsko) – flétna, Carles Pons (Španělsko) – kytara
Program: Fernardo Sor, Mauro Giuliani, Miquel Llobet, Xavier Montsalvatge, Maurice Ravel, Joan Albert Amargós

8. října 2011 Praha, Atrium
Antonella De Vinco (Itálie) – klavír, Katia Ghigi (Itálie) – housle
Program: Francesco Veracini, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Béla Bartók

11. října 2011 Ústí nad Orlicí, sál ZUŠ
Alessandro Magnasco (Itálie) – klavír, Francesco Gardella (Itálie) – klarinet
Program: Ludwig van Beethoven, Iwan Müller, Luigi Bassi, Henry Lazarus, Ernesto Becucci, Gioacchino Rossini

4. listopadu 2011 Mariánské Lázně, Městské divadlo
„Koncert pod záštitou Velvyslanectví Portugalské republiky.“
Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně, Mário Mateus (Portugalsko) – dirigent, Marta Lelek (Polsko) – housle
Program: Vaughan Williams, Andrzej Panufnik, Wolfgang Amadeus Mozart

15. listopadu 2011 Praha, Betlémská kaple
„Koncert pod záštitou Velvyslanectví Spojených států amerických.“
Komorní filharmonie Pardubice, Jeffrey Silberschlag (USA) – dirigent, Giuseppe Nova (Itálie) – flétna
Program: Sergej Prokofiev, Saverio Mercadante, Felix Mendelssohn-Bartholdy

23. listopadu 2011 Děčín, Městské divadlo
Francis Duroy (Francie) – housle, Pierre Laurent Boucharlat (Francie) – klavír
Program: Robert Schumann, Maurice Ravel, César Franck

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace