Ambrózie z Podkrkonoší
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření představí ambrózii. Tak se v našem kraji říkalo vařenému vepřovému masu.
Ingredience
- 1 kg vepřové kotlety bez kosti vcelku
- 1,2 kg brambor
- 7 stroužků česneku
- 1 muškátový oříšek
- 1 lžička tymiánu
- 4 bobkové listy
- 2 lžíce sádla
- sůl
Do hrnce vlijeme litr vody, vložíme do něj maso a bobkové listy. Vaříme tři čtvrtě hodiny. Pekáček, nejlépe kameninový, vytřeme stroužkem česneku. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ty pak rozložíme do pekáčku ve třech vrstvách; každou posypeme směsí rozdrceného česneku, nastrouhaného muškátového oříšku a tymiánu. Osolíme a zalijeme brambory asi do poloviny vývarem z masa. Nakonec přidáme sádlo. Vložíme do vyhřáté trouby; asi po půl hodině položíme na brambory plátky vařeného masa. Pečeme, dokud brambory nevsáknou všechen vývar. Podáváme s chlebem.