August Strindberg: Aby byla vdaná. Příběh o naprosto prázdném manželství umělce a hodinářovy dcery

4. únor 2024

Královský dvorní muzikus Adolf je dobrou partií pro hodinářovo děvče. Doba zasnoubení byla velmi zlá, ale až se vezmou, bude to snad lepší… Nebylo. Ženich zapomněl, že si bere nejen Elinu, ale i její čtyři sestry, tři bratry, jednu matku a jednoho otce.

Čtou: Zuzana Ščerbová, Martin Stránský
Napsal: August Strindberg
Dramaturgie: Dominik Mačas
Překlad: Jiřina Vrtišová
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v roce 2018

Skeptickým a ironickým pohledem nahlíží na institut manželství klasik švédské literatury August Strindberg v povídce nazvané Aby byla vdaná.

Příběh o naprosto prázdném soužití umělce a hodinářovy dcery vyšel v roce 1884 v povídkovém souboru Manželství, v češtině později pod názvem Manželské historie.

August Strindberg

Švédský dramatik, prozaik a básník August Strindberg se narodil v roce 1849 ve Stockholmu. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších a zároveň také nejkontroverznějších švédských spisovatelů.

Po absolvování lycea studoval přírodní vědy, poté medicínu, ani jeden z oborů však nedokončil. Zajímal se o malířství, chemii a fotografii, ale nejvíce ho přitahovala literatura a žurnalistika. Působil jako soukromý učitel v zámožných rodinách, herec, novinář, knihovník i úředník. Část života strávil ve Francii, Švýcarsku, Německu a Dánsku.

Ve dvaceti letech začal August Strindberg psát hry. Když svými novátorskými díly popudil konzervativní společnost, žil šest let v dobrovolném exilu. Byl dokonce souzen pro rouhačství. Jeho tři manželství ztroskotala, a to citelně ovlivnilo jeho dílo.

Na počátku devadesátých let se jako důsledek rozpadu druhého manželství naplno projevily jeho psychické problémy, trpěl úzkostmi a paranoiou.

V roce 1907 založil ve Stockholmu Intimní divadlo, pro které napsal řadu her. Autor dramat Červený pokoj, Slečna Julie, Hra snů, Tanec smrti, Sonáta příšer nebo Královna Kristina zemřel ve Stockholmu v roce 1912.

Spustit audio

Související