Babčák se špekem a houbama

Tak, jako je dnešní doby spojená s meteorologickými předpověďmi a aplikacemi, byly časy minulé spojené s pranostikami. Připomeneme jednu bartolomějskou a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na babčák se špekem a houbama.

Ingredience
  • 8 brambor
  • 1 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • hladká mouka
  • sůl
  • tlučený kmín
  • majoránka
  • sádlo
  • 1 kousek špeku
  • 1 cibule
  • 1 hrst čerstvých hub

Vyškvaříme na kostičky nakrájený špek a škvarečky vyndáme. Na tuku pak podusíme oloupanou, nadrobno krájenou cibuli a drobně krájené houby. Necháme vychladnout. Nastrouháme oškrábané brambory, slijeme z nich přebytečnou vodu a přidáme vejce, sůl, kmín, prolisovaný česnek, majoránku a hladkou mouku. K tomu přidáme vychladlou cibuli s houbami a vše dobře promísíme. Na sádle z těsta smažíme placičky do červena.