Babčák se špekem a houbama
Tak, jako je dnešní doby spojená s meteorologickými předpověďmi a aplikacemi, byly časy minulé spojené s pranostikami. Připomeneme jednu bartolomějskou a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na babčák se špekem a houbama.
Ingredience
- 8 brambor
- 1 vejce
- 5 stroužků česneku
- hladká mouka
- sůl
- tlučený kmín
- majoránka
- sádlo
- 1 kousek špeku
- 1 cibule
- 1 hrst čerstvých hub
Vyškvaříme na kostičky nakrájený špek a škvarečky vyndáme. Na tuku pak podusíme oloupanou, nadrobno krájenou cibuli a drobně krájené houby. Necháme vychladnout. Nastrouháme oškrábané brambory, slijeme z nich přebytečnou vodu a přidáme vejce, sůl, kmín, prolisovaný česnek, majoránku a hladkou mouku. K tomu přidáme vychladlou cibuli s houbami a vše dobře promísíme. Na sádle z těsta smažíme placičky do červena.