Babiččin denní chléb

Tak, jak je dnes běžné si chleba koupit, bylo v dobách našich babiček běžné ho doma upéct. Ne tak často, jak dnes kupujeme, tehdejší vydržel zpravidla déle, a receptů na něj byla spousta.

Ingredience
  • 3 dkg pravidelně krmeného kvásku
  • 15 dkg žitné chlebové mouky
  • 1,5 dcl vody
  • po 10-12 hodinách: 2 dcl vody
  • ¼ kg žitné chlebové mouky
  • ¼ kg pšeničné chlebové mouky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky soli

Kvásek, mouku a vodu důkladně promícháme, přikryjeme a necháme při pokojové teplotě kvasit. Po 10-12 hodinách přidáme ostatní suroviny a důkladně vymícháme těsto. Necháme 2 hodiny kynout.

Nakynuté těsto dáme na pomoučený vál, několikrát přeložíme a necháme odpočinout. Pak z něj zformujeme bochník a uložíme do moukou vysypané ošatky. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout necelé tři hodiny.

Z ošatky přesuneme na plech, pokropíme vodou a ve vyhřáté troubě (pokud nemáme pec) upečeme.