Brexit ve zpravodajství a publicistice Českého rozhlasu

23. duben 2019

V oblasti publicistických žánrů musí ČRo poskytovat prostor zastáncům nejrůznějších názorů a nechat na posluchači, aby se s některými z nich ztotožnil a jiné odmítl.

Vážený pane,

jsem právoplatným občanem našeho státu a jako takový řádně odvádím daně včetně oněch daní "navíc" - tedy koncesionářských poplatků.

Jezdím poměrně často osobním automobilem a, z důvodů nižšího množství komerčních reklam, poslouchám stanice ČR. V poslední době jsem však velmi nespokojen s tendenčními názory, které rozhlas presentuje na téma BR-EXIT. Vaši redaktoři tvrdošíjně informují veřejnost o tom, jak fatální vliv bude onen akt míti na ekonomiku Británie a jiných států, jak hloupým je odchod nápadem. Tento názor rozhodně nesdílím a ocenil bych i větší informovanost z druhé strany oné informační zdi - existuje celá řada relevantních studií pozitivního dopadu nejen na Británii.

Vzhledem k výše uvedenému si myslím, že byste za naše peníze měli informovat nestranně a netendenčně. My, poplatníci - koncesionáři - máme právo na to, abyste se v rozhlase zabývali vyváženě oběma stránkami problému. Nečiníte tak a můj názor je ten, že si naše peníze rozhodně nezasluhujete! Obdobnými tendenčními informacemi hýří i námi placená Česká televize.

S pozdravem

J. K.

____________________________________________________________________

Vážený pane magistře,

děkuji Vám za konkrétní podnět. Dovolte, abych ve své odpovědi oddělil zpravodajství a publicistiku. Veřejnoprávní Český rozhlas připravuje nestranné, objektivní, netendenční zpravodajství zajišťované přísnými edičními pravidly (zpráva musí být ověřena alespoň ze dvou hodnověrných zdrojů, nesmí v ní být přítomen hodnotící aspekt apod.). V oblasti publicistických žánrů pak poskytuje prostor zastáncům nejrůznějších názorů a je na posluchači, aby se s některými z nich ztotožnil a jiné odmítl - záleží na jeho osobních životních zkušenostech a hodnotových kritériích. Váš dopis se opírá o tezi, že do vysílání Českého rozhlasu se dostávají jen materiály kritizující brexit a přinášející doklady jeho ekonomické nevýhodnosti. 

Provedl jsem si rešerši příspěvků týkajících se podpory či naopak kritiky brexitu a došel jsem k závěru, že ve vysílání Českého rozhlasu jsou zastoupeny oba názorové proudy. Čerstvým příkladem je včerejší veřejná debata Českého rozhlasu Plus věnovaná právě brexitu, na níž se střetli zastánci obou názorů, viz odkaz:

https://plus.rozhlas.cz/topolanek-klicovym-parametrem-hlasovani-o-brexitu-nebyla-migrace-ale-suverenita-7803550

Jako příklady názorů "z druhé strany informační zdi" uvádím výběrové následující odkazy:

https://plus.rozhlas.cz/macek-zapadni-spolecnost-smeruje-k-zaniku-co-bude-po-mne-a-s-mymi-vnoucaty-je-uz-7800255

https://plus.rozhlas.cz/problem-brexitu-je-ze-mayova-ho-nechce-a-necha-si-od-eu-diktovat-tvrdi-sef-7790158

https://radiozurnal.rozhlas.cz/jan-zahradil-brexit-se-stal-rukojmim-domaci-politicke-bitvy-ve-velke-britanii-7733463

https://plus.rozhlas.cz/evropska-unie-tresta-velkou-britanii-resenim-je-brexit-bez-dohody-rika-filozof-7732855

Podobných materiálů by bylo možno jmenovat mnohem více. Nejde mi o jejich kompletaci, to při velkém objemu vysílaných příspěvků přesahuje mé možnosti. Nicméně snad přispějí k tomu, abyste na základě výše uvedeného dospěl k revizi svého mínění o jednostranné, tendenční praxi Českého rozhlasu.

Přeji Vám klidný víkend a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio