Čechy a Česká republika

7. březen 2017

Pojem „Čechy“ označuje výhradně historickou zemi, která je součástí České republiky.

Dobrý den.

V příspěvku z rubriky Zpravodajství ze dne 23. 2. t. r. se v úvodní větě pod perexem nachází věta, cituji: „Nedostatek řezníků trápí nejen západ Čech, potýká se s ním celá republika.“ V této souvislosti vás chci požádat, abyste takto nepřímo nezahrnovali mimočeskou část státního útvaru, tj. historickou zemskou lokalitu Moravu a Slezsko, pod geografický termín Čechy.

Vzhledem k tomu, že se nejedná o první nonsens tohoto typu kolidující s platným zákonem č. 1/1993 Sb. na internetových stránkách či v živém vysílání mediálního podniku »Český rozhlas«, obracím se zároveň na pana ombudsmana tohoto koncernu, kterého přidávám do kopie e-mailu, abych ho tímto prostřednictvím požádal o sjednání nápravy těchto hrubých lokačních nekorektností a také nařídil moderátorům, aby v případech, kdy se těchto chyb dopustí i hosté pořadů přímých i záznamových přenosů, tyto omyly opravovali.

Pro úplnost přikládám sdělení předsedy Rady České televize Doc. PhDr. Milana Uhdeho ze dne 13. 2. 2012 (č. j. 45/12), kdy se písemnou formou vyjádřil takto: „Výraz Čechy znamená samozřejmě jen a jen zemi Českou a není použitelný, má-li mluvčí na mysli například Českou republiku. Nelze v tom chybovat, i když někteří mluvčí přesto v tom směru chybují. Moderátoři a redaktoři České televize byli stran této věci poučeni.“

Na závěr bez jízlivého významu dodám, že poplatky na provoz vaší rozhlasové stanice odvádí rovněž posluchači z území Moravy a Slezska…

Aleš Macek

<hr/>

Vážený pane Macku,

děkuji Vám za kritickou připomínku k nesprávnému užití názvu Čechy v titulku zprávy „Konec řezníků v Čechách? O tradiční řemeslo už mezi žáky není zájem“. Jak z kontextu zprávy vyplývá, nejde zde pouze o problém regionální, ale celostátní, a proto je namístě užití správného termínu Česko nebo Česká republika. Toto stanovisko jsem sdělil příslušným pracovníkům Českého rozhlasu, kteří titulek neprodleně opravili. Zároveň Váš dopis i své vyjádření předávám Oddělení vzdělávání Českého rozhlasu, aby na všech školeních apelovalo na korektní a významově správné užití místních jmen v označení administrativních a historických celků.

Shoduji se s vyjádřením Milana Uhdeho a dodávám, že zcela jistě nejde v případě chybného užití pojmu Čechy ve zpravodajství Českého rozhlasu o záměr, ale o chybu vyvolanou často souběhem stresových faktorů, v nichž zpravodajství vzniká. Je ovšem nutné takovou chybu co nejdříve napravit a omluvit se za ni, což tímto činím.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio