Většina lidí má strach z nepravdivých informací na internetu

27. září 2017

Regulaci internetu si však lidé spíše nepřejí.

Takové výsledky ukázal průzkum, který si nechala zpracovat stanice BBC World Service. Společnost GlobeScan ho provedla v prvním kvartálu tohoto roku na vzorku 16 542 respondentů v 18 zemích.

Podle těchto výsledků 79 % uživatelů internetu si není jistá, čemu je možné v online světě věřit, co je reálné a co je nepravdivé. Téměř polovina projevila z tohoto pocitu silnou obavu. Lidé jsou také čím dál tím více obezřetní v tom, jak se na internetu sami vyjadřují. To platí zejména pro Evropu, Severní Ameriku a Austrálii. Menší zábrany mají dle průzkumu lidé v Indonésii, Číně, Peru, Nigérii, Keni, kde se uživatelé cítí na internetu v bezpečí.

Na druhé straně však veřejnost chce uchovat tento virtuální prostor nadále svobodný, sílící obavy z manipulací a lží na internetu nejsou doprovázeny výraznou potřebou internet kontrolovat státem. V 15 oslovených zemích narostl počet lidí, kteří se domnívají, že vládní opatření v tomto směru nejsou žádoucí. Myslí si to 58 % uživatelů. Země, kde nesouhlas s případnou regulací internetu zazníval nejrazantněji, jsou Řecko, Nigérie, Brazílie, Francie, Turecko a Keňa. Lidé v Německu, Kanadě, Austrálii, Španělsku jsou ohledně potenciálních vládních zásahů na internetu více rozdělení a mírně převažuje nesouhlas s takovou intervencí. Naopak ve Velké Británii je trend opačný, 53 % uživatelů internetu se domnívá, že nějaká forma regulace by byla vhodná, podobně jako v Číně, kde s tímto postojem souhlasí 67 % lidí.

Zhruba 82 % respondentů napříč 16 zeměmi by si přálo, aby přístup k internetu byl základním lidským právem.

Celý článek k výsledkům průzkumu si můžete přečíst na webových stránkách BBC.

Spustit audio