Cena Gustava Broma 2014 pro pianistu a skladatele Emila Viklického

18. duben 2014

Z ankety, v jejímž 17. ročníku přijalo účast jednadvacet českých a slovenských publicistů, redaktorů, hudebníků a hudebních producentů, vyšel s největším počtem hlasů český jazzový klavírista a skladatel Emil Viklický. Cena Gustava Broma bude vítězi předána ve čtvrtek 24. dubna v Divadle Husa na provázku v rámci jednoho z koncertů festivalu JazzFest Brno 2014 ředitelem Českého rozhlasu Brno a Zlín Jaromírem Ostrým.

Zatímco první místo v letošní anketě bylo jasné, na druhém místě se se stejným počtem hlasů umístily hned čtyři osobnosti - slovenský hudebník a skladatel Matúš Jakabčic, bývalý saxofonista Orchestru Gustava Broma; hudební režisér a skladatel Zdeněk Novák (v loňském roce pětasedmdesátiletý); legendární vibrafonista a skladatel Karel Velebný a nakonec hudebník, dramaturg a pedagog Vilém Spilka, jeden z otců festivalu JazzFest Brno. Porota vybírala z více než dvou desítek významných osobností.
Anketu Cena Gustava Broma založil v roce 1998 hudební redaktor Českého rozhlasu Brno Max Wittmann (1941 - 2011). Vyhlašuje ji Český rozhlas Brno a od roku 2011 ji organizuje výběrová komise ve složení Jiří Plocek (Český rozhlas Brno), Max Wittmann ml. (Český rozhlas Brno), Aleš Opekar (Český rozhlas Vltava) a Vilém Spilka (JazzFest). Cena je udělována za dlouholetou významnou činnost či celoživotní dílo v oblasti jazzové hudby.
Emil Viklický je veřejnosti dobře známý hudebník. V loňském roce oslavil 65. narozeniny a stále aktivně vystupuje a tvoří. Vystudovaný matematik se upsal v mládí celoživotně jazzu, hrál ve formacích SHQ Karla Velebného a v Super Quartetu s Jiřím Stivínem. V letech 1977 - 1978 studoval jazz na Berklee College v USA. Jeho diskografie je neobyčejně bohatá a najdeme v ní jak jména tuzemské jazzové špičky, tak i kvalitní zahraniční interprety. Jednou z připomínek takových prvních elitních spoluprací je nedávno vydané CD Okno&Dveře (Supraphon 2012), které zahrnuje jeho druhou LP desku Okno (1980) a část alba Dveře (1985), které natočil spolu s kytaristou Billem Frisellem, kontrabasistou Kermittem Driscollem a bicistou Vintonem Johnsonem.
Emil Viklický vždy tíhl i k domácím hudebním kořenům, k moravské lidové hudbě a k Leoši Janáčkovi. V této oblasti se hudebně potkal s Jiřím Pavlicou a především pak s cimbalistkou Zuzanou Lapčíkovou. Viklický i Lapčíková se mimo jiné setkali v roce 2001 na albu významného česko-amerického kontrabasisty George Mraze s názvem Morava. Emil Viklický je i plodným hudebním skladatelem. Mimo jiné napsal tři opery, z nichž Faidra zvítězila v mezinárodní soutěži Nová Opera pro Prahu 2000. V poslední době vystupuje především v Triu Emila Viklického s kontrabasistou Františkem Uhlířem a bicistou Lacem Troppem.

Alena Podlucká
manažer komunikace
tel.: 542 523 205, 606 728 998
e-mail: alena.podlucka@rozhlas.cz

Spustit audio