Český rozhlas 3 - Vltava živě z Nonstop čtení 68 Publishers

5. duben 2012

Soukromé gymnasium Josefa Škvoreckého v pražské Legerově ulici pořádá 11. a 12. dubna 2012 mimořádnou akci – „Nonstop čtení 68 Publishers“. Pocta Josefu Škvoreckému potrvá bez přerušení dvacet čtyři hodin (od 8:00 hod. ráno do 8:00 hod. ráno druhého dne) a Český rozhlas 3 – Vltava bude u toho. Připravujeme pro Vás živé vstupy přímo z místa konání i další zajímavé příspěvky k tématu.

Nonstop čtení 68 Publishers bude volně přístupné veřejnosti. Každý z účastníků bude mít na přednes svého textu vymezený čas deseti až dvaceti minut. „Autoři spjatí se slavným exilovým nakladatelstvím, které založil Josef Škvorecký spolu se svou manželkou Zdenou Salivarovou před jednačtyřiceti lety v kanadském Torontu, si mohou text ke čtení vybrat podle vlastního uvážení z knih vydaných nakladatelstvím 68 Publishers. Kromě nich budou číst i současní spisovatelé a umělci,“ upřesňuje organizátor a předseda Společnosti Josefa Škvoreckého Václav Krištof.

Český rozhlas 3 – Vltava připravuje na 11. dubna dva přímé přenosy – v Mozaice od 15:00 do 16:00 hod. a v Čajovně od 19:00 do 20:00 hod. Moderátoři Petr Šrámek a Kateřina Rathouská budou informovat nejen o dění v sále, ale k mikrofonu si také přizvou různé osobnosti, zejména z literárního světa. Účast ve večerní relaci přislíbil Michal Viewegh, který promluví nejen o vztahu k dílu Škvoreckého, ale také o svém posledním románu Mafie v Praze a aktuální práci. Do provizorního studia dále dorazí Petr Kaňka, režisér dokumentu Gentleman Josef Škvorecký, který bude vzpomínat na osmidenní natáčení v Torontu.

Středa 11. dubna však bude na Vltavě zasvěcena tématu i v jiných časech. V programu uvedeném pod názvem Josef Škvorecký: Vyznání muže z podniku paní Salivarové se mohou zájemci od 16:44 zaposlouchat do úryvku z proslovu při udělení čestného doktorátu Josefu Škvoreckému v roce 1991 na Masarykově univerzitě v Brně (v režii Aleše Vrzáka účinkuje Igor Bareš).

Jazzový podvečer v 17:45 pak zreprízuje pořad, který původně vytvořil Antonín Matzner (a upravili Aleš Opekar s Václavem Vraným) a v němž uslyšíte například ukázky z románu Zbabělci a povídky Slovo nevezmu zpět nebo zhudebněný Škvoreckého text Blues starý ženský.

Teď rajtuju hlavně po intonaci... – tak zní podtitul Akademie od 20:00 hod. o posledních pěti letech života Karla Ančerla v kanadském Torontu, kam se dirigent uchýlil po okupaci Československa v srpnu 1968. Ze vzpomínek hráčů Toronto Symphony Orchestra, který Ančerl v letech 1969-73 vedl, z dirigentovy korespondence s pražským přítelem Ivanem Medkem a z kanadských nahrávek sestavil a uvádí Petr Kadlec.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace