Český rozhlas a autorská práva

26. leden 2023

Český rozhlas umisťuje pořady na své webové stránky podle toho, co mu umožňují licenční smlouvy o užití autorských děl a uměleckých výkonů.

Dobrý den, pane Pokorný,

dovoluji si Vás oslovit, protože na mé předchozí dotazy nepřišly odpovědi.

V případě, že "autorská práva k pořadu vypršela", a i přesto pořad je stále a vyvěšen na portále. Jaký je opravdu záměr kromě naštvání a znechucení nás posluchačů a nebo pro koho jsou tyto informace o tom, že pořad již dostupný není? Případně je možné si připlatit jako třeba na jiných serverech, kde obsah po zaplacení dostupný je, a nebo je to jenom proto, aby se ČR ukazovalo v dobrém světle - podívejte se, jaký jsme to borci, co všechno jsme měli?

Pan Zaoral se sice napařoval, jak vše co kdy bylo natočené v rozhlase, tak bude dostupné, ale asi mluvil o jiné veřejnoprávní službě a jenom já jsem si to s ním hloupě spojil.

Jaký je opravdu záměr ČR, kromě již citovaného p. Zaorala, ukazovat to, co není ?

Děkuji.

M. S.

______________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za dotaz. Rád bych přispěl ke změně situace, kterou kritizujete, ale obávám se, že to nebude možné. Český rozhlas umisťuje pořady na své webové stránky podle toho, co mu umožňují licenční smlouvy o užití autorských děl a uměleckých výkonů. To, že na webu zůstávají informace o daném pořadu, byť bez možnosti jeho poslechu nebo stažení, považuji za správné. Je to součást informací o činnosti Českého rozhlasu. Stejnou praxi můžeme pozorovat prakticky u všech elektronických médií u nás i v zahraničí.

Velké množství pořadů je ale možno bezplatně poslouchat nebo stahovat prakticky kdykoli. Jsou to především ty, které zůstávají majetkem Českého rozhlasu včetně práv k jejich uvedení, protože je vytvářeli zaměstnanci Českého rozhlasu v rámci svých úvazků. Dále jsou veřejnosti k dispozici pořady, u nichž není třeba vypořádávat autorská a interpretační práva například proto, že vypršela doba jejich ochrany, apod.

Je bohužel skutečností, že existují servery s nelegálně získanými nahrávkami, jež vytvořil Český rozhlas. Prakticky trvale je proti provozovatelům takových serverů postupováno podle zákona.

Dovolím si závěrem konstatovat, že Český rozhlas se snaží zpřístupnit maximální množství svých pořadů, ale musí tak činit v souladu s platnými právními předpisy.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio