Český rozhlas exkluzivně odvysílá rozhovor s kubánským politickým vězněm

2. srpen 2011

Dnes, v úterý 2. srpna ve 21.40 hodin, odvysílá Český rozhlas 6 v pořadu Zaostřeno na cizince exkluzivní rozhovor s kubánským politickým vězněm Rolandem Jimenezem Pozadou a jeho partnerkou Lamasiel Gutierrez Romero. Zkrácenou verzi rozhovoru uvede od 18.10 hodin také Český rozhlas 1 – Radiožurnál - v rámci večerní relace Ozvěny dne.

Rolando Pozada byl propuštěn loni v říjnu jako poslední z pětasedmdesáti politických vězňů, jejichž osvobození vyjednala španělská vláda. V Madridu se nicméně zdržel pouhé tři dny, pak odcestoval do České republiky. Zajímalo ho totiž, jak se v někdejší zemi „reálného socialismu“ vypořádali s jeho dědictvím. U nás dostal politický azyl a český cestovní pas.

„Líbí se mi u vás,“ říká Pozada, „ale jsem Kubánec. Na Kubu chci přijet v Den lidských práv (10. prosince) a kdybych se nevylodil, přiletím. Pozvu na havanské letiště novináře, ale i poslance a významné osobnosti z různých zemí. Z Kuby sice utíkají lidé před režimem bratří Castrů, ale já chci zpátky. Ne kvůli komunismu, ale proto, že věřím v demokracii a svobodu. Dávám současnému režimu na Kubě sotva pět let.“

Český rozhlas 6 můžete naladit na středních vlnách Liblice 639 kHz, České Budějovice 954 kHz, Moravské Budějovice 1332 kHz, Ostrava a Praha 639 kHz, na satelitu Astra 3A nebo v rámci systému DVB-T. Český rozhlas 1 – Radiožurnál pak prostřednictvím celoplošné sítě FM vysílačů, v systému DVB-T, prostřednictvím satelitu Astra 3A nebo na internetu. Více na rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace