Český rozhlas kondoloval

15. duben 2011

Prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan zaslal kondolenční dopis rodině Ladislava Lakomého. Přinášíme jeho plné znění:

Vážení pozůstalí,


dovolte mi, abych Vám jménem Českého rozhlasu i jménem svým vyjádřil hlubokou soustrast s náhlým úmrtím Ladislava Lakomého.

Ladislav Lakomý patřil mezi nejznámější hlasy brněnského rozhlasového studia. S rozhlasem začal spolupracovat již v polovině 50. let a databáze dochovaných snímků, v nichž účinkuje, obnáší dnes více než tisíc položek. V rozhlasovém projevu dokázal uplatnit své vynikající herecké schopnosti. Vyznačoval se nejen brilantní dikcí, ale i mimořádnou hereckou inteligencí, která mu umožňovala ztvárňovat složité postavy a srozumitelně sdělovat poselství i náročných filozofických textů. Rozhlasoví posluchači nikdy nezapomenou na jeho interpretace veršů Jana Skácela, Oldřicha Mikuláška, Ludvíka Kundery, Františka Halase (miloval jeho báseň v próze Já se tam vrátím) Josefa Suchého či Klementa Bochořáka a mnoha dalších. Budeme se vždy rádi vracet k četbám na pokračování v jeho podání i k mnoha dalším rozhlasovým nahrávkám, na nichž zní jeho hlas.

Odešel člověk, který se svou tvorbou významně zasloužil o rozvoj rozhlasového herectví. Jsem rád, že bohaté rozhlasové archívy uchovají jeho interpretaci textů českých i světových autorů pro budoucí generace. Díky nim na něj nikdy nezapomeneme.

S upřímnou lítostí


Mgr. art. Peter Duhan

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace