Český rozhlas kondoloval

22. červenec 2011

Prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan zaslal kondolenční dopis rodině Jiřího Ješe. Přinášíme jeho plné znění.

Vážení pozůstalí,


dovolte mi, abych Vám jménem Českého rozhlasu i jménem svým vyjádřil hlubokou soustrast s náhlým úmrtím Jiřího Ješe.

Po dlouhé těžké nemoci, ve věku osmdesáti pěti let odešla uznávaná autorita – novinář, publicista, moderátor, komentátor, čestný a pracovitý člověk.

Jeho životní dráha nebyla jednoduchá. Byl z politických důvodů vyloučen ze studia na vysoké škole, dvakrát se ocitnul ve vězení. Až ve čtyřiceti letech se mohl věnovat činnosti, kterou měl rád – organizaci koncertů vážné hudby. Zde dosáhl značných úspěchů při celostátním zakládání Kruhu přátel hudby a v této oblasti rozvíjel bohatou publicistickou činnost.

Jeho chvíle přišla po roce 1989, kdy se stal nejdříve komentátorem a moderátorem Radiofóra, pak českého vysílání Rádia Svobodná Evropa a současně autorem pravidelných relací stanice Praha Výročí kulatá a nekulatá a Dialogy nad životem. Podílel se rovněž na vysílání Dobrého jitra z Prahy. Po ukončení vysílání Rádia Svobodná Evropa pokračoval jako komentátor Českého rozhlasu 6, kde byl autorem pravidelných pondělních komentářů a pátečních zamyšlení na konci týdne. Připravil řadu komponovaných pořadů na různá témata. Byl členem rady České tiskové kanceláře a pracoval i v kanceláři prezidenta republiky.

Za svoji práci získal mnohá ocenění. V roce 1996 se stal prvním držitelem novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky. Cena generálního ředitele Českého rozhlasu za dlouholetou komentátorskou činnost vnitropolitického dění v České republice mu byla udělena v roce 2007.

Jako autor i jako člověk bude Jiří Ješ Českému rozhlasu a hlavně jeho posluchačům velmi chybět. Zůstala nám po něm celá řada krásných vzpomínek, pořadů i publikací. Nikdy na něj nezapomeneme.


S upřímnou lítostí

Mgr. art. Peter Duhan

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace