Český rozhlas Olomouc se vydá po stopách zapomenutých moravských cestovatelů

29. červen 2011

Téměř zapomenuté cestovatele, kteří se narodili na Moravě a procestovali mnohdy celý svět, představí v premiérovém cyklu Úžasná dobrodružství moravských cestovatelů Český rozhlas Olomouc.

Cyklus devíti dvacetiminutových komponovaných medailonů je věnován zejména osobnostem, které se neocitly v širším povědomí. Jsou to lidé, kteří byli ve své době nesmírně odvážní a mnohdy i velmi populární, ale dnes o jejich existenci vědí jen odborníci. „Zajímavé je, že mnohdy se na jejich výzkumy odvolávají přední světové kapacity přírodních věd a my ani netušíme, že jsou to naši krajané,“ vysvětluje jeden z autorů cyklu Miroslav Kobza. Společně s ním se na výrobě Úžasných dobrodružství moravských cestovatelů podílí i cestovatel a publicista Vojtěch Alberto Sláma.

Tento tandem posluchačům postupně představí Aloise Musila a jeho výpravu do Orientu, Barboru Eliášovou a Dálný východ, Otu Kříže putujícího Arktidou, Adolfa Parlesáka a Pavla Šebestu zamířivší mezi trpasličí národy, Ferdinanda Stoličku dobývajícího Himáláje a Vladimíra Kozáka s Jindřichem Václavem Richterem, kteří se dostali mezi jihoamerické indiány. Kromě vyprávění o životě cestovatelů zazní úryvky z jimi sepsaných deníků, které jsou jedinečnými doklady o tom, jak se v minulosti cestovalo, putovalo a poznávalo.

Cyklus startuje 9. července 2011 a posluchači Českého rozhlasu Olomouc jej budou slýchat každou prázdninovou sobotu od 15,05 hodin, v repríze pak v neděli od půl osmé večer.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace