Český rozhlas Plzeň zavzpomínal na srpnové události roku 1968

17. srpen 2011

Český rozhlas Plzeň připomněl svojí úlohu v srpnových dnech roku 1968. V pravidelné rubrice Náš host přivítal moderátor Stanislav Jurík v hodince před polednem někdejšího redaktora Karla Sedláčka a došlo i na autentické archivní záznamy z doby okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Karel Sedláček byl v roce 1960 nejmladším hlasatelem plzeňského studia Československého rozhlasu. V srpnu 1968 to byl právě jeho hlas, který lidem oznamoval vstup tzv. spojeneckých vojsk do Československa. Plzeňské studio bylo v srpnu 1968 jediné, které nebylo obsazeno vojáky a mohlo tedy vysílat. Proč k tomu došlo se dodnes přesně neví. Karel Sedláček se po důkladném prostudování archivů StB domnívá, že Plzeň měla štěstí na generála, který ji měl obsadit. Ten se pravděpodobně nechal umluvit a hned na začátku okupace Československa stáhl svá vojska na okraj města.

Exkluzivní rozhovor s přímým účastníkem srpnových událostí odvysílal Český rozhlas Plzeň v neděli 21. srpna 2011 mezi 11. a 12. hodinou.

Další informace, živé vysílání a vysílací frekvence Českého rozhlasu Plzeň najdete na webových stránkách plzen.rozhlas.cz.

Spustit audio