Český rozhlas Region představí Temná místa Vysočiny

30. srpen 2011

Český rozhlas Region ve spolupráci s Českým rozhlasem 6 vytvořil jedinečný dokumentární cyklus pojmenovaný příznačně Temná místa Vysočiny. Celkem 18 dokumentů se vrací do minulého století, do doby, kdy se dramaticky měnily osudy lidí a osudy míst. Z přátel se stávali nepřátelé a oběťmi byli lidé, kteří se často nedobrovolně dostali do soukolí dějin. Představujeme místa v našem kraji, kde historie 20. století po sobě zanechala tragický otisk. Takzvané velké dějiny zrcadlíme v příbězích „malých“ lidí z Vysočiny.

Nejedná se o čistokrevné dokumenty, ale o kombinaci několika žánrů. Jednotlivé příběhy začínají reportáží z místa, na které se reportér vydává s pamětníky či dokonce přímými účastníky tragických událostí. Ti vyprávějí své příběhy přímo na místě, kde se před mnoha desítkami let udály. Na reportáž navazuje rozhovor s odborníkem, zpravidla historikem či publicistou. Nechybí ani citace z dobového tisku, komentáře a přesahy do současnosti. Tato forma udržuje posluchače stále ve střehu a je pro běžného posluchače atraktivnější než žánrově „čistý“ třicetiminutový dokument.

Temná místa bude Český rozhlas Region vysílat každý týden v neděli po 18. hodině (premiéra) a v repríze v úterý po 17. hodině. První díl zazní v neděli 4. září. Cyklus je možné poslouchat rovněž na celoplošné stanici Český rozhlas 6 v rámci pořadu Hovory o hledání (čtvrtek 19:30).

František Linhart si v roce 1949 odseděl několik měsíců v cele číslo 5 jihlavského vězení. Spolu s dalšími čtyřmi studenty se totiž podílel na výrobě a roznášení letáků. Soud později jejich počínání klasifikoval jako špionáž a velezradu a studenti dostali tresty vězení v délce od šesti do šestnácti let. František Linhart byl po prvním výslechu přemístěn do soudní a vězeňské budovy na Tolstého ulici v Jihlavě. Dnes v té samé budově sídlí Vysoká škola polytechnická. A právě tato budova je jedním z našich Temných míst. Seznam dalších dílů je přiložen k této TZ.

Motto Temných míst Vysočiny jsme si vypůjčili od spisovatelky Ludmily Klukanové: „Každý by měl znát skutky svých předků, ty, na které jsme hrdi i ty, za které se hanbíme. A každý by se měl rozhodnout, ke kterým se svým životem a činy přidá.“

Další informace naleznete na webových stránkách Českého rozhlasu Region, Vysočina.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace