Český rozhlas spustil nový eShop Radioteka.cz, zdarma třeba Haškův Švejk

15. květen 2014

Ve čtvrtek 15. května přesně ve 12.00 hodin spustil Český rozhlas nový internetový obchod Radioteka.cz, a to na veletrhu Svět knihy. eShop nabídne online audioknihy, rozhlasové hry, krimi, dokumenty, hudbu nebo pohádky. V prvních dnech bude navíc možné získat vybraný obsah zdarma – třeba Haškova Švejka v podání Jana Pivce.

„Jsem moc rád, že se podařilo po letech důkladných příprav spustit Radiotéku Českého rozhlasu a tím veřejnosti ve větší míře otevřít náš archiv, který je po BBC druhým největším v Evropě. Dáváme tím své práci další rozměr. To, co jsme doposud nabízeli pouze na CD nosičích, které si lidé mohli zakoupit v běžné knihkupecké síti a také v naší Reprezentační prodejně v Praze na Vinohradech, jim nyní nabízíme přímo v klidu jejich domova, v té nejlepší kvalitě,“ říká ke spuštění eShopu Radioteka.cz generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Novinky, ale i vybrané tituly z archivu si zákazníci mohou koupit na pevném nosiči (CD, DVD, knihy a dokonce notové záznamy), audio si pak mohou stáhnout do svých počítačů, tabletů a mobilů. Počítá se také s vývojem speciální aplikace pro Android a iOS. Samozřejmým standardem je možnost poslechu ukázek zdarma.

„V několika kategoriích hned od začátku Radioteka.cz nabídne přes 200 alb mluveného slova, to je cca 950 zvukových stop, a 230 alb hudby, cca 2000 zvukových stop. Nabídku budeme trvale rozšiřovat a obohacovat o další tituly včetně nové produkce a zároveň budeme připravovat speciály k výročím a reagovat na zájem veřejnosti o vybraná témata a tituly,“ popisuje obsah obchodu Radioteka.cz jeden z jejích dramaturgů Robert Tamchyna.

„Heslem Radiotéky Českého rozhlasu je „… a svět uslyšíte jinak“. Věřím, že si v novém eShopu Českého rozhlasu vybere každý. Nejen proto jsme pro první čtyři dny, tedy od 15. do 18. května, připravili našim posluchačům dárek. A to v podobně vybraného obsahu, který si mohou stáhnout zdarma,“ říká Kateřina Konopásková, ředitelka servisní organizace ČRo Radioservis, a. s.

K dispozici zdarma budou následující tituly:
Karel Čapek: Měl jsem psa a kočku, čte Václav Voska
Jaroslav Rudiš, Petr Pýcha: Lidojedi, hrají Oldřich Kaiser, Tatiana Vilhelmová, Jan Dolanský
Volá první republika, aneb Pradědeček poslouchá rádio: záznamy z rozhlasového vysílání z let 1923 – 1938 např. s Františkem Křižíkem, Tomášem Baťou, Vlastou Burianem
Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka, čte Jan Pivec
Karel Krautgartner s Jaroslavem Ježkem: účinkují Jazzový orchestr Čsl. rozhlasu, Waldemar Matuška, Richard Kubernát, Jiří Jelínek, Karel Krautgartner
Emil Viklický: Koncert E dur pro klavír a orchestr, účinkují Jan Simon, Ondrej Lenárd, Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Perly z Pražských jar: A. Vivaldi: L'Olimpiade, L. van Beethoven: Coriolan, L. van Beethoven: Egmont, W. A. Mozart: Sonáta č. 32 B dur pro housle a klavír KV 454
Prodaná nevěsta v nastudování Karla Ančerla – výběr, účinkují Karel Ančerl a Symfonický orchestr pražského rozhlasu

Radioteka.cz nabídne nejenom oblíbené a osvědčené rozhlasové pořady, ale i dosud nezveřejněné nahrávky s nově upraveným zvukem, rozdílné verze jedné předlohy natočené v průběhu let různými tvůrčími týmy nebo tituly, které budou poprvé v nezkrácené podobě. Uživatelé se tak mohou těšit na řadu jmen z historie rozhlasového herectví: Jiřího Adamíru, Eduarda Cupáka, Jaroslava Marvana, Danu Medřickou a další.

Nabídka hudebních titulů pak těží především z produkce vlastních těles - Symfonického orchestru Českého rozhlasu, Tanečního orchestru nebo rozhlasového Big Bandu. Ke stažení jsou celá alba, ale i jednotlivé skladby, operety, vánoční a duchovní hudba, od gregoriánského chorálu až po současné skladatele.

S eShopem Radioteka.cz se lze osobně seznámit i v rámci knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha 2014. A to od 15. do 18. května ve stánku Českého rozhlasu L 813, který je umístěn v levém křídle Průmyslového paláce na Výstavišti v pražských Holešovicích.

Více informací pak na www.radioteka.cz.

Propagační videospot z dílny Českého rozhlasu:

Spustit audio