Cesta z Afriky Dany Marten

30. říjen 2023

V měsíci listopadu si pro vás Galerie Vinohradská 12 připravila výstavu obrazů s názvem Cesta z Afriky autorky Dany Marten.

Umělkyně do svých děl promítá obrovské životní zážitky a zkušenosti, které nabyla za svého pobytu v Saudské Arábii, kde 14 let pracovala jako zdravotní sestra na operačním sále v Královské nemocnici v Rijádu. Poznala tam svého manžela, původem z Jižní Afriky, se kterým hodně cestovala a poznávala cizí země, kterými se rovněž nechala inspirovat. Její tvorbu ovlivnilo i setkání s různými malíři – Petrem Gilbertem v Čechách i Melem Elliotem z Kapského města. 

Dana Marten

Na počátku její tvorby byla malba na hedvábí – šátky či kravaty, na kterých se objevovaly jasné barvy. V současné době maluje akvarely i olejomalby. Obrazy zachycují krajiny, města, květiny, zvířata. Celou její tvorbou je prostoupena láska k přírodě, jsou velmi emotivní, plné barev a tvarů, přinášející zvláštní atmosféru.

Výstava bude slavnostně zahájena ve středu 1. listopadu v 17 hodin. K jejímu zhlédnutí jste pak zváni každý čtvrtek od 12 do 18 hodin až do konce listopadu. Další informace najdete na webu Galerie Vinohradská 12 či na stránkách autorky Dany Marten.

Spustit audio