Cestování po zemích: Polsko

20. srpen 2010

Časté nehody, zvláště v období prázdnin, nejsou zvláštností jen na našich silnicích. Převážně pak o víkendech, kdy turisté vyrážejí za svými dovolenkovými pobyty. Jestli jste se rozhodli vyjet autem na sever od českých hranic, tedy do Polska, připravte se raději na motoristickou džungli. Na polských silnicích totiž umírá nejvíce lidí z Evropské unie - až kolem pěti tisíc ročně. A téměř 200 tisíc řidičů chytí police každý rok za volantem v nestřízlivém stavu.

Polští řidiči jednoznačně nepatří k těm ohleduplným. Spíš naopak. Pokud jste se tedy rozhodli Polsko navštívit, buďte velmi ostražití. Tamní řidiči si s pravidly hlavu nelámou.

„Většina hlavních tahů v Polsku je pouze jednoproudová, takže se předjíždí všude a za všech okolností. Řidiči spoléhají, že jim uhnete, když vytlačí vás i vůz jedoucí v protisměru. V Polsku je také velmi oblíbené nebezpečné předjíždění zprava,“ upozorňuje náš zpravodaj v Polsku Petr Vavrouška a zároveň varuje před plánováním času, který budete potřebovat na cestu:

„Největším handicapem je, že země není propojena dálnicemi, proto vzdálenost, kterou byste například v sousedním Německu zvládli za tři hodiny, ujedete v Polsku za dvojnásobně delší dobu.“

Například hlavní trasu z Ostravy do Varšavy tvoří jen rychlostní komunikace, na které napočítáte desítky semaforů, různých zpomalení a také řadu radarů. Situace by se však měla do budoucna zlepšit, protože Polsko hostí v roce 2012 společně s Ukrajinou evropský fotbalový šampionát.

„Zatím se rychle svezete mezi Krakovem a Vratislaví a dále pak směrem do Německa. Částečně je hotova také dálnice mezi Lodží a Gdaňskem. Poláci nemají systém dálničních známek, ale pár úseků je přece jen zpoplatněných - za zhruba sto kilometrů zaplatíte v přepočtu sto korun.“

Rychlostní limity jsou stejné jako u nás. V obci se jezdí maximálně 50 km/h, mimo ně pak 90 km/h. Na dvouproudové silnici je povolena rychlost maximálně 110 km/h a na klasických dálnicích 130 km/h.

Při nedodržení rychlostních limitů a předpisů jsou polští policisté nekompromisní.

„Polští policisté, alespoň na základě osobních zkušeností, jsou vstřícní, slušní, ale absolutně nesmlouvaví. Věta ‚Mohli bychom se nějak domluvit‘ na ně vůbec neplatí.“

Pokuta se musí uhradit v Polsku na místě. V případě, že nemáte hotovost ve zlotých, jsou policisté rezolutní.

„Policista vás odveze ve služebním voze k nejbližšímu bankomatu a na zaplacení přestupku si počká. Nespoléhejte také na to, že fotku z radaru vám domů, jako vzpomínku na dovolenou v Polsku, nepošlou,“ říká Petr Vavrouška.

Tamní policie úzce spolupracuje s českou, a prohřešek vás tak dostihne i u nás. Výše pokut se pohybuje od 50 do 500 zlotých, zaleží na konkrétním přestupku. Například za překročení rychlosti o 10 km/h je výše pokuty stanovena do 50 zlotých, tedy okolo 300 korun. Hladina alkoholu je tolerována do 0,2 promile a její překročení je trestáno pokutou 5.000 zlotých. Tedy přes 3.000 korun.


Podívejte se, kam se můžete vydat s Motožurnálem po Evropě, na větší mapě
Spustit audio