Concertino Praga upravuje termín uzávěrky přihlášek pro 46. ročník soutěže

16. září 2011

Mezinárodní soutěž mladých hudebníků Concertino Praga, která je určena začínajícím mladým interpretům do 18 let, pořádá další, již 46. ročník. Zúčastnit se jej mohou komorní soubory v obsazení duo – trio – kvarteto – kvinteto. Termín uzávěrky přihlášek se nově stanovuje na 14. října 2011.

Mezinárodní soutěž mladých hudebníků Concertino Praga, která je určena začínajícím mladým interpretům do 18 let, pořádá další, již 46. ročník. Zúčastnit se jej mohou komorní soubory v obsazení duo – trio – kvarteto – kvinteto. Termín uzávěrky přihlášek se nově stanovuje na 14. října 2011.

Mezinárodní soutěž mladých hudebníků Concertino Praga organizuje Český rozhlas. Do jejího 46. ročníku se mohou až do 14. října 2011 hlásit mladí umělci z celého světa prostřednictvím profesionálních zvukových nahrávek. Repertoár je volný v rozsahu patnácti až dvaceti minut. Věkový limit soutěžících je 18 let, což platí pro všechny členy souboru.

Přihlásit se do soutěže mohou klasické ansámbly, jako např. smyčcové kvarteto, ale také méně obvyklá spojení, jako například duo bicích, které se zúčastnilo minulého ročníku soutěže. Soubor může obsahovat maximálně jeden klávesový akustický nástroj, jiná nástrojová omezení neexistují,“ uvádí vedoucí soutěže Tomáš Chmelár.

Nahrávky bude počátkem roku 2012 hodnotit porota složená z renomovaných světových umělců, a to na základě anonymního poslechu. Soutěž má národní i mezinárodní kolo, vyhlašován je i absolutní vítěz, kterému vydává Český rozhlas profilové CD.
Výsledky 46. ročníku soutěže budou oznámeny v únoru 2012.

Miroslav Dittrich
, šéfproducent Českého rozhlasu říká: "Mladí čeští hudebníci mají velkou šanci. Vždyť v posledních dvou ročnících oboru komorní hra, se stala absolutními vítězi právě česká dua, a to Ivan Vokáč a Jakub Junek v roce 2006 a bratři Michalovi před třemi lety."
Concertino Praga každoročně vrcholí slavnostním koncertem v pražském Rudolfinu, kde laureáti obhajují svá ocenění před rozhlasovým mikrofonem a televizními kamerami. Vystupují také na Jihočeském festivalu, tradičním červnovém koncertním turné po prestižních sálech jihočeských měst.

Mezinárodní soutěž mladých hudebníků Concertino Praga realizuje Český rozhlas již od roku 1966. Každoročně je vypisována střídavě v oborech klavír, housle, violoncello a klasická kytara, nebo flétna, hoboj, klarinet, fagot a trubka, či v oboru komorní hra. Concertino Praga je členem Evropské unie hudebních soutěží mládeže (EMCY) a je i pod patronací Evropské vysílací unie (EBU).

Zájemci se mohou do 46. ročníku soutěže přihlašovat až do 14. října 2011 na adrese Český rozhlas - Concertino Praga, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2 nebo prostřednictvím http://www.rozhlas.cz/concertino. Formulář přihlášky je k dispozici na: http://www.rozhlas.cz/concertino/osoutezi/_zprava/934715.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace