Daniela Vrbová z Českého rozhlasu 6 národní vítězkou žurnalistické soutěže Evropského parlamentu

24. říjen 2011

Evropský parlament v roce 2011 již počtvrté udělil Cenu za žurnalistiku, určenou novinářům, kteří se zabývali významnými celoevropskými tématy či svou prací přispěli k většímu povědomí o Evropské unii a evropských institucích. Ceny byly uděleny ve čtyřech různých kategoriích: tisk, rozhlas, televize a internet.

Národní cenu v kategorii rozhlas získala Daniela Vrbová z Českého rozhlasu 6. V kategorii internet vyhrál Luboš Palata z Lidových novin a v kategorii tištěná média Bára Procházková z Respektu. Na otázku, co pro ni ocenění znamená, odpověděla Daniela Vrbová: „Jsem velmi ráda, že jsem národní cenu získala. Je mi líto, že se do finále nikdo z nových členských států EU neprobojoval. Snad brzy uspějeme v jiných soutěžích.“

Jednotlivci či maximálně pětičlenné týmy měli možnost zaslat buďto své články nebo reportáže, které byly uveřejněny nebo vysílány v období mezi 1. květnem 2010 a 31. březnem 2011, a to v jednom z úředních jazyků EU. Všichni účastníci museli být občané či rezidenti členského státu EU a registrovaní novináři.

Národní poroty složené z novinářů v jednotlivých členských státech vybraly 64 národních vítězů: 21 v kategorii tisk, 16 v kategorii rozhlas, 15 v kategorii televize a 12 v kategorii internet. Na konci září vybrala v Bruselu porota složená z europoslanců a z novinářů jednoho evropského vítěze v každé z kategorií.

Ceny vítězům předal předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek 19. října. Po předání cen následovala panelová diskuze na téma „Nic není nemožné: Informování o lidských právech a mezinárodních konfliktech“, které se zúčastnili téměř všichni vítězové národních kol v členských státech, spolu se 60 mladými novináři z workshopu, který proběhl v Evropském parlamentu.

Informace o soutěži a všech oceněných najdete na adrese www.evropsky-parlament.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace