Den s Českým rozhlasem je novinkou letošního MHF Dvořákova Praha

6. září 2011

Stejně jako v předchozích letech je Český rozhlas i tento rok mediálním partnerem již 4. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. V rámci rozšiřující se spolupráce s pořadatelem festivalu, Akademií klasické hudby o.p.s., vznikla v rámci letošního ročníku novinka: Den s Českým rozhlasem, naplánovaný na sobotu 17. září do prostor pražského Rudolfina a jeho okolí.

Během festivalového Dne s Českým rozhlasem se uskuteční vystoupení Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR): dopoledne orchestr pod taktovkou nového šéfdirigenta Ondreje Lenárda představí Dvořákovy Slovanské tance dětským posluchačům, program pak bude po celé odpoledne pokračovat na náměstí Jana Palacha (před Rudolfinem). Večer bude stejný program prezentovat i dospělému publiku.

„Dvořákova Praha patří mezi festivaly, na které se každoročně těším,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. „Jsem velmi rád, že naše vzájemná spolupráce letos vyústila v pořádání Dne s Českým rozhlasem, kdy návštěvníkům připravíme zajímavý program včetně samostatného programu pro dětské návštěvníky.“

V rámci mediálního partnerství odvysílá Český rozhlas 3 – Vltava v průběhu festivalu tři přímé přenosy a zrealizuje dva záznamy.

SOBOTA 10.9.
19:00 hod. – přímý přenos z pražského Rudolfina – Wiener Sängerknaben – skladby Josepha Haydna, Franze Schuberta a Wolfganga Amadea Mozarta (přenos do sítě EBU)

PONDĚLÍ 12.9.
20:00 hod. – přímý přenos z pražského Rudolfina – Filarmonica della Scala – skladby Giacoma Pucciniho, Ruggera Leoncavalla, Giuseppe Verdiho, Antonína Dvořáka a dalších

SOBOTA 24.9.
20:00 hod. – přímý přenos z pražského Rudolfina - Rotterdam Philharmonic Orchestra – skladby Antonína Dvořáka a Ludwiga van Beethovena

SOBOTA 17.9.
20:00 hod. – záznam – Symfonický orchestr Českého rozhlasu – Slovanské tance Antonína Dvořáka (vysílání 27.9.)



NEDĚLE 18.9.
20:00 hod. – záznam - WDR-Sinfonieorchester Köln – skladby Josepha Haydna a Ludwiga van Beethovena (vysílání 26.9.)

Začátek MHF Dvořákova Praha je nyní záměrně směřován na čtvrtek 8. září, kdy uplyne 170 let od narození Antonína Dvořáka, jednoho z největších světových hudebních skladatelů. Návštěvníci festivalu, ale i posluchači Českého rozhlasu se mohou těšit na řadu jeho děl, například na Symfonii č. 9 e moll op. 95 „Z Nového světa“ v provedení České filharmonie, Symfonii č. 5 F dur op. 76 v nastudování Čenťiangského symfonického orchestru, Symfonii č. 7 d moll v interpretaci Bamberských symfoniků či na Českou suitu na koncertě Pražské komorní filharmonie.

Stanice Český rozhlas 3 – Vltava již na tento týden zařadila speciální vysílání k Dvořákovu výročí. Nabídne mimo jiné ČTYŘI MIMOŘÁDNÉ PŘÍMÉ PŘENOSY (převážně z míst spojených s Antonínem Dvořákem), sérii reportáží „Cesty po Dvořákovských stopách", vzpomínky na Dvořáka z úst jeho synů (z vzácných archivních snímků Českého rozhlasu), dále i pět pořadů, v nichž hudební kritikové hodnotí nahrávky Dvořákovy hudby, či rozhlasovou besedu s ředitelkou Muzea Antonína Dvořáka v Praze Evou Velickou. Stanici Vltava lze naladit prostřednictvím celoplošné sítě FM vysílačů, v systému DVB-T, prostřednictvím satelitu Astra 3A nebo na internetu. Více na vltava.rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace