Den s Rafaelem Kubelíkem na ČRo 3 – Vltava

5. srpen 2011

Ve čtvrtek 11. srpna 2011 uplyne 15 let od úmrtí slavného dirigenta a skladatele Rafaela Kubelíka. Český rozhlas 3 – Vltava připravil k tomuto výročí zvláštní program.

Rafael Kubelík byl nejmladším šéfdirigentem České filharmonie, kterým se stal v čase 2. světové války. V letech 1945–1948 byl pro český hudební život symbolem nově nabyté svobody – a krom jiného založil festival Pražské jaro. V roce 1948 z politických důvodů emigroval a stal se v zahraničí jedním z nejznámějších odpůrců komunistického režimu. Celou jeho uměleckou drahou nás ve čtvrtek provede výběr unikátních nahrávek v Matiné (od 10.18 hodin). V Hudební galerii (od 13.40 hod.), věnované dirigentskému umění Rafaela Kubelíka, připomeneme spolupráci tohoto mistra taktovky se třemi světovými tělesy – uslyšíte Vídeňské filharmoniky, Královskou londýnskou filharmonii a Berlínské filharmoniky.

Mimořádné Slovo o hudbě (od 16.41) přinese vzácné zvukové záznamy, na nichž Rafael Kubelík mimo jiné komentuje, proč se po komunistickém puči nechce a nemůže vrátit do Československa, ale najdeme zde i jeho vzpomínky na dětství a na jeho otce Jana Kubelíka. Další setkání se světoznámým dirigentem a skladatelem začne ve vysílání Českého rozhlasu 3 – Vltava osm minut před devátou hodinou večerní. Nejprve zazní Kubelíkova skladba Invence a interludia a po ní zahraje Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu pod Kubelíkovou taktovkou symfonickou báseň Bedřicha Smetany Richard III. Další Kubelíkovy skladby si budete moci poslechnout ještě v Hudebním fóru (od 23.15). Rafaelovi Kubelíkovi se bude stanice Vltava věnovat celý týden - pětkrát se v týdnu od 8. do 14. srpna zastavíme na Deset minut v Lucernu (od 16.30 hod.).

Podrobný program naleznete zde. Další informace na vltava.rozhlas.cz

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace