Děti se ptají na Ukrajinu. Speciální podcast Dismanova souboru z Českého rozhlasu odpovídá na to, co děti doopravdy zajímá

18. březen 2022

Válku na Ukrajině pozorují skrze média a sociální sítě i děti. Na to, co je doopravdy zajímá, ale často odpověď nenajdou nebo jí dostatečně neporozumí. Členové Dismanova rozhlasového dětského souboru se tak rozhodli sami zeptat pěti odborníků na to, co je jim a jejich vrstevníkům nejasné. Ze série rozhovorů vznikl souhrnný podcast s názvem Děti se ptají, který dětem ukrajinské dění vysvětlí z různých úhlů pohledu.

Příčiny a možné důsledky války vysvětlili politolog a analytik Jiří Pehe a vedoucí vzdělávacích projektů Paměti národa Magdalena Benešová, kteří si povídali s dětmi i o ruském prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Společně řešili, proč se máme v Česku zajímat o válku v jiné zemi a proč Rusko zaútočilo právě na Ukrajinu. Další respondentkou byla psycholožka Gabriela Dymešová, která mimo jiné popsala, jak se mají děti chovat ke svým ruským a ukrajinským kamarádům. Malí redaktoři také mluvili o možnostech pomoci s Norou Fridrichovou. Mediální teoretička Alice Němcová Tejkalová zase hovořila o spolehlivých zdrojích informací pro děti.

Nora Fridrichová pro sérii rozhovorů Děti se ptají

Všechny rozhovory si členové Dismanova souboru připravovali kompletně sami. Asistenci potřebovali pouze u střihu, se kterým jim pomohl redaktor Českého rozhlasu Radiožurnálu Josef Kaňka, podle kterého jsou rozhovory vedené dětmi nejúčinnějším způsobem, jak jim situaci na Ukrajině srozumitelně přiblížit.

„O některých věcech, na které se děti v rozhovorech ptaly, by mě samotného vlastně ani nenapadlo přemýšlet, natož si na ně zkusit odpovědět. Učitelé, neziskové organizace a i některá média odvádějí samozřejmě skvělou práci, kterou bych nerad znevažoval, ale když má dítě na dvacet minut experta jen pro sebe a může se ho ptát na cokoliv, tak to podle mě žádná připravená brožura z podstaty věci nemůže nahradit,” uvedl iniciátor projektu Josef Kaňka.

Čtěte také

Podobně projekt vnímají i samotní dětští reportéři. Takto popsala své pocity třináctiletá Meda: „Je důležité, abychom i my děti věděly, co se ve světě děje, protože tomu potřebujeme rozumět. I nás se to týká. Díky projektu jsem se dozvěděla spoustu zajímavých a důležitých informací od lidí, kterým v této věci mohu věřit.”

Podobný názor má i Medin kolega a vrstevník Alex: „Výhodou projektu jsou informace od odborníků, ale ve srozumitelném podání jak pro děti, tak i pro dospělé. To znamená, že se můžu s klidem na informace, které jsou v rozhovoru, spolehnout a pak si o situaci udělat svůj obrázek.”

Podcast Děti se ptají bude volně dostupný v aplikaci mujRozhlas.cz, na streamovacích službách a také na webu a sociálních sítích stanice Radiožurnál i Dismanova souboru. V textové verzi lze podcast najít na zpravodajském serveru iRozhlas.cz

Spustit audio