Dny slovenské kultury na ČRo 3 - Vltava

30. listopad 2011

Tradiční Dny slovenské kultury na Vltavě nabízí četbu na pokračování, esej v autorské interpretaci, radiodokument, původní rozhlasovou hru, adaptaci divadelní klasiky a dva literární portréty.

Jako Četbu na pokračování nabízí Vltava román Pavola Rankova Stalo se prvního září, vysílaný od pátku 25. listopadu do úterý 6. prosince denně v 18.30. Kniha je historickým románem, který sleduje období od roku 1938 do roku 1968. Jeho autor Pavol Rankov (nar. 1964) působí na Univerzitě Komenského v Bratislavě a jako autor povídek patří k předním slovenským spisovatelům. Za svůj první román Stalo se prvního září, který vydalo brněnské nakladatelství Host, získal Cenu Evropské unie za literaturu a Cenu čtenářů v soutěži Anasoft Litera.

V úterním cyklu Psáno kurzívou jste si mohli poslechnout esej uznávané, i v Česku oceňované herečky Emílie Vášáryové Najít hlavní tah divadelní postavy.

Středeční večer nabídne ve 21:45 dokumentární pásmo Slovenského rozhlasu Navždy Paříž, který v rámci cyklu Obuj se a choď vytvořili pro stanici Rádio Slovensko Ľudmila Schwottová a Oleg Pastier.

Současnou slovenskou původní rozhlasovou hru zastupuje ve vltavském vysílání hra Jozefa Drabiščáka Duran v Bratislave, kterou si můžete poslechnout ve čtvrtek 1. prosince od 20:00. Hra pojednává o tom, jak mizí před očima mládí a o ideálech, které jsme ztratili, takže nezbývá než doufat, že je zase najde mladá generace.

V sobotu 3. prosince ve 14 hodin nabídne Vltava adaptaci zásadního díla slovenské dramatiky – básnickou hru Pavola Országha Hviezdoslava Herodes a Herodias. Biblický námět použil původně Hviezdoslav jako podobenství situace svého utlačovaného národa, dnes působí krásou jazyka i nesmrtelným příběhem.

Básník a vydavatel Erik Jakub Groch (nar. 1957) patří mezi přední slovenské autory spirituální inspirace. V řadě Svět poezie uvádí Vltava pořad Spinozovo odpoledne (3.12. 22:45). Básně, které v něm uslyšíte, pocházejí ze sbírky Infinity z roku 2007 a z rukopisné knihy Sedmoro.

V neděli 4. prosince zakončí ve 20:00 Týden slovenské kultury Schůzky s literaturou, které přiblíží dílo prozaičky žijící - Ireny Brežné. Irena Brežná je švýcarská spisovatelka se slovenskými kořeny, píšící německy. Na Slovensko se už léta „jen vrací“.


Od pondělí 28. listopadu do neděle 4. prosince bude možné ve vysílání stanice Vltava potkávat také slovenskou hudbu a slovenské hudební interprety. Zazní např. ukázky ze symfonické, komorní a operní tvorby skladatelů Jána Cikkera, Eugena Suchoně, Alexandera Moyzese, Jozefa Sixty, Igora Dibáka, Ivana Hrušovského, Vladimíra Godára, Ilji Zeljenky nebo Dezidera Kardoše, a to v podání slovenských i tuzemských ansamblů včetně Symfonického orchestru Českého rozhlasu nebo Slovenského komorního orchestru s Bohdanem Warchalem. Připomeneme i působení českých interpretů na Slovensku - například nahrávkami dirigentů Libora Peška a Zdeňka Košlera se Slovenskou filharmonií. A nezapomeneme ani na slovenskou jazzovou scénu. Přineseme také záznam celoevropské rozhlasové soutěže NEW TALENT, jejíž semifinále se koná 2. prosince v Bratislavě.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace