Dva záznamy, které dělí padesát let

23. prosinec 2005

Neobyčejné srovnání nám dvěma DVD připravilo vydavatelství Supraphon. Jde o srovnání dojemné - na obou záznamech hraje Česká filharmonie, dělí je však od sebe padesát let!

Když si odmyslíme drobné technické nedostatky staršího snímku (které dokumentární hodnota prakticky eliminuje), máme před sebou nádhernou možnost vidět a slyšet v akci "tatínka a jeho dítě", tedy náš první orchestr z poloviny padesátých let a jeho dnešního pokračovatele. O mužích za dirigentskými pulty pak platí, že můžeme srovnat práci učitele a jeho žáka.

Nahrávka Dvořákových Slovanských tanců

Nahrávka Dvořákových Slovanských tanců pod taktovkou Václava Talicha vznikla v roce 1955. Je dojemné sledovat stárnoucího a v několika předcházejících letech těžce zkoušeného muže při tvůrčím soustředění. Zaplať pánbůh za to, že mu osud umožnil tuto nahrávku i s obrazem uskutečnit. Máme tak před sebou dokument nesmírné ceny. Václav Talich formoval československou orchestrální školu a filmových záznamů, které zachycují jeho práci, není mnoho. V tomto případě patří chvála televizi, v jejímž studiu byly Slovanské tance natočeny. Vedle šestnácti tanců první a druhé řady Dvořákova orchestrálního díla obsahuje DVD také dokumentární snímek Martina Suchánka Sebevědomí a pokora (věnovaný Talichovi) a skromnou galerii, která na fotografiích, kresbách i karikaturách přibližuje život a dílo velkého českého umělce.

DVD s díly Leoše Janáčka Glagolská mše, Taras Bulba a Žárlivost vyšlo jako dárek k osmdesátinám dirigenta, který se k Václavu Talichovi vždy hlásil - sira Charlese Mackerrase. Janáček patří k jeho specialitám a potvrzuje to i na zmíněné nahrávce. I tento disk je pro milovníky hudby velmi cenný, zaznamenává práci muže, který pro propagaci české hudby v zahraničí vykonal opravdu hodně.

Jedinečný koncert s jedinečným dirigentem

Pro úplnost dodejme, že u obou zmíněných DVD si diváci mohou vybrat z české, anglické, francouzské a německé jazykové verze.

Spustit audio