Dvojka Českého rozhlasu – evergreen nanovo a v plné síle

27. leden 2011

Na tiskové konferenci představil šéfredaktor ČRo 2 – Praha Jaromír Ostrý chystané programové a další změny.

Klíčovým problémem je podle šéfredaktora Ostrého fakt, že velká část posluchačů vnímá Prahu jako zpravodajskou stanici. Sám Ostrý je dlouholetým šéfredaktorem ČRo Brno a s nabídkou na přeformátování Prahy byl osloven loni v květnu. „Za sebe musím říci, že upřímně věřím v budoucnost formátu rodinného rádia. A to je přesně role, kterou by podle mého názoru měla Praha plnit,“ zdůraznil Ostrý, podle kterého je „dvojka“ Českého rozhlasu pupeční šňůrou spojena se samotnými historickými počátky rozhlasového vysílání v České (resp. tehdy Československé) republice.

Na tiskové konferenci promluvil i prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Ten v krátkém proslovu označil za základ vysílání Prahy hudbu ze šedesátých let, kdy podle jeho slov „v hudbě vládla melodie a ne jako dnes rytmus.“ Podobně mluvil i šéfredaktor Ostrý. Ten během tiskové konference několikrát zopakoval slovo evergreen, které podle něj perfektně charakterizuje nový profil stanice.

Ostrý zároveň přiznal, že u celoplošné stanice může být problém s názvem Praha a že ji hodně posluchačů mylně vnímá jako regionální stanici pro Prahu a okolí. I proto veřejně deklaroval, že interně byla stanice ČRo 2 – Praha nazvána Dvojkou a s tímto názvem se bude pracovat i ve vysílání. Celkový rebranding všech stanic Českého rozhlasu čeká na řádné zvolení generálního ředitele, Ostrého oznámení ale naznačuje, jakým směrem by případné změny korporátní identity stanic mohly vést.

Samotné programové změny ve vysílání Prahy si projektový tým nechal prověřit výzkumnou agenturou Datamar, která do průzkumu zahrnula jak současné posluchače Prahy, tak ty, které její vysílání z jakéhokoliv důvodu poslouchat přestali i potenciální posluchače, splňující charakter cílové skupiny „Dvojky“. Podle výzkumu většina respondentů nový formát stanice uvítala.

Sám Ostrý změny komentoval tak, že sice „změní stanici, ale uchová její duši.“ Zároveň popřel fámy o likvidaci pořadu Jak to vidí, který bude naopak Dvojka dále prohlubovat. Dostane formu veřejné diskuse, ke které budou posluchači aktivně zváni a jejíž živé natáčení proběhne za jejich účasti v aule historické budovy Českého rozhlasu.

Změn se dočkají i zpravodajské relace, které budou sice kratší, ale zato podle vzoru BBC 2 bez předělů. „Po dohodě s Vltavou také ustupujeme od některých uměleckých pořadů,“ uvedl Ostrý, který zároveň jedním dechem oznámil navýšení rozhlasových Četeb na pokračování. „Jestliže jsme loni natočili kolem osmdesáti dílů jednotlivých knižních adaptací, letos jich chystáme více než dvě stě,“ slíbil Ostrý. K dalším pilířům dramatické tvorby má patřit memoárová literatura a literatura faktu, sobotní detektivky, ale i humor, sci-fi nebo horror.

Dopolední program bude věnován novému formátu Je jaká je, který bude moderovat dámská čtveřice ve složení Marie Retková, Stanislava Lekešová, Eva Kvasničková a Martina Kociánová. Martina Kociánová přítomné pozvala na první vydání jí moderovaného pořadu dne 31. ledna, do kterého se jako host dostaví Zdeněk Svěrák. Marie Retková zase slíbila, že každé vydání zmíněného pořadu se odpíchne od obecného tématu, kterému se bude s hostem pořadu dále věnovat. Jak prozradila posluchačům, první díl jejího pořadu bude věnován tématu „poprvé.“

K výrazným novinkám patří i v sobotu dopoledne vysílaný pořad Zpátky si dám tenhle film, který bude moderovat sám Karel Gott. Mnohonásobný Zlatý slavík bude vybírat i hudbu, kterou v rámci svého vzpomínkového pořadu posluchačům naservíruje. Návratu do éteru se dočká i populární pořad Šťastnou cestu, který si posluchači spojují s osobností Jiřího Štuchala. Moderátorskou štafetu po něm převezme zkušený Jan Rosák. Odpoledním blokem pak posluchače provede oblíbené duo Pavel Kudrna a Jiří Kokmotos.

Změnám na Dvojce se věnuje i rozhovor s Jaromírem Ostrým v aktuálním vydání Týdeníku Rozhlas (5/2011, strana 7).

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace