Exkluzivní vyjádření první ženy Olofa Palmeho ve vysílání ČRo 6

13. červenec 2012

Sociálně demokratický politik, ministr, řečník, předseda vlády. Olof Palme – milovaný i nenáviděný, výrazný aktér mezinárodní politiky. Jeho angažmá v mezinárodní politice v období studené války bylo výjimečné. O zvláštním, silném vztahu Olofa Palmeho k Československu bude pořad Téma, který Český rozhlas 6 vysílá v neděli 15. července ve 20.10. Český rozhlas 6 získal jako jediný vyjádření od první ženy Olofa Palmeho - Češky, kterou si vzal účelově v roce 1949, aby ji z politických důvodů dostal z Československa.

Pořad Téma přinese informace, které nejsou v Česku, ale ani ve Švédsku běžně známé. Palmeho první žena byla Češka Jelena Rennerová, kterou si vzal naoko v roce 1949, aby mohla vycestovat pryč z Československa. Jelena pocházela z politické rodiny a její bratr se angažoval v Klubu lidových akademiků (jediný nesocialistický studentský spolek po roce 1945). Po únoru 1948 musel odejít do exilu.

Redaktorka Českého rozhlasu 6 a průvodkyně nedělního Tématu Daniela Vrbová k exkluzivnímu vydání politického dokumentu dodává: "Jelena Rennerová zásadně rozhovory nikomu nedává, ani v Česku ani ve Švédsku. To, že pro Český rozhlas 6 v dopise krátce zavzpomínala na Olofa Palmeho, považuji za malý zázrak. S podivem ale také je, že silnému vztahu Palmeho k Československu se dosud nikdo příliš nevěnoval. Proto doufám, že pro posluchače bude nedělní pořad Téma objevný."

Jelena Rennerová dodnes žije poblíž Stockholmu. Rozhovory zásadně nedává. Pro Český rozhlas 6 však napsala alespoň krátkou vzpomínku na Olofa Palmeho.

Více informací o stanici Český rozhlas 6 a jejím programu naleznete na internetových stránkách 6.rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace