Fazolky se zelištěm
Zdalipak víte, co to je kadlub? Používal se v dobách našich babiček jako nádoba na potraviny. Bližší vysvětlení poskytnou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na fazolky se zelištěm.
Ingredience
- ¼ kg fazolí
- 20 dkg kysaného zelí
- ¼ kg brambor
- sůl
- 3 dkg sádla
- 1 cibule
- 4 dkg hladké mouky
- mletá červená paprika
- mletý pepř
Fazole den předem namočíme do studené vody. Druhý den je uvaříme ve vodě, v níž byly namočené. Zvlášť uvaříme nakrájené kysané zelí. K téměř měkkým fazolím přidáme očištěné nakrájené brambory, sůl a jíšku, kterou připravíme ze sádla, drobně nakrájené cibule, mouky a mleté červené papriky. Povaříme, přidáme zvlášť uvařené kysané zelí, promícháme, a ještě chvíli povaříme. Nakonec okořeníme mletým pepřem a podáváme s černým chlebem.