Folklorní soubor Úsvit se vypraví na hráze jihočeských rybníků

18. říjen 2010

Ve středu 20. října 2010 potěší Český rozhlas České Budějovice všechny milovníky jihočeského folklóru. Od 19 hodin vystoupí ve Studiovém sále jihočeský soubor písní a tanců Úsvit. Tentokrát nás zavede na hráze jihočeských rybníků.

V programu pořadu Folklorní podvečery s Úsvitem zazní lidové písně Budějcký panenky, Červená růžičko, Košilenka bílá a jiné. Bude se nejen zpívat, ale také povídat o lidových zvycích a předvádět lidová řemesla.

Jihočeský soubor písní a tanců Úsvit patří již 55 let mezi špičková česká folklórní seskupení. Jako soubor lidových tanců a písní vzal na sebe úkol studovat, předvádět a propagovat lidové písně, tance, hudbu, zvyky, obřady i kroje s cílem uchovat krásu lidového umění v komplexním pojetí národopisných oblastí sousedících s jihočeskou metropolí.

Svůj repertoár soubor čerpá z publikované i nepublikované folklórní literatury a z dalších nejrůznějších pramenů a vzpomínek pamětníků. Kromě jednotlivých lidových tanců zpracoval soubor i mnohé jihočeské zvyky.

Nedílnou součástí souboru je i dudácká muzika hrající v klasickém instrumentálním obsazení (housle, viola, kontrabas, klarinet, dudy), která je i samostatným uměleckým kolektivem. Za své dlouholeté působení má Úsvit na svém kontě řadu úspěchů a ocenění doma i v zahraničí.

Vstup je volný, místenky budou k vyzvednutí v rozhlasové recepci hodinu před začátkem koncertu.

Spustit audio