Fotovoltaických elektráren rekordně přibylo. Klíčové komponenty testuje speciální laboratoř v Českých Budějovicích

7. únor 2024 08:25

Přes 27 tisíc fotovoltaických elektráren loni přibylo v distribuční síti společnosti EG.D na jihu Čech, Vysočině a jihu Moravy. Rok 2023 byl tak v tomto ohledu rekordní. Jedním z klíčových komponentů pro užívání elektřiny vyrobené ze slunce jsou takzvané střídače, které můžou v případě poruchy způsobit značné škody. Energetici je proto testují ve své unikátní českobudějovické laboratoři.

„Střídač je zařízení, které přeměňuje stejnosměrnou energii z fotovoltaických panelů na energii střídavou, kterou lze dále využít v domácnosti,“ vysvětluje Radim Ille, technik laboratoře čisté energetiky společnosti EG.D v Českých Budějovicích.

„Pokud střídač nebude fungovat tak, jak má, tak například při určitých poklesech v síti se může odpojit, i když by měl zůstat připojen a svou funkčností pomáhat ke stabilizaci napětí v daném odběrném místě,“ dodává.

V laboratoři dokáží energetici nasimulovat výkon solární elektrárny, který jde potom do střídače a zároveň ven do distribuční sítě, „Máme tady simulátor fotovoltaických panelů, to znamená, že si můžeme nastavit jakýkoli výkon na stejnosměrné straně, napodobit ideální den, kdy hodně svítí slunce,“ potvrzuje Radim Ille.

Čtěte také

Včetně té českobudějovické jsou v Česku pouze tři podobné laboratoře. Spolu s tím, jak roste počet nově připojených fotovoltaických elektráren, přibývá i různých typů střídačů.

Za loňský rok jich energetici v Českých Budějovicích otestovali bezmála tři desítky. „Zhruba polovina dneska splňuje požadavek dané metodiky, je za nás bezpečná. Přidáváme je pravidelně do seznamu doporučených střídačů, které prošly laboratoří, na našem webu,“ uvádí vedoucí síťového managementu společnosti EG.D Jan Volek.

Vadný střídač může především poškodit běžné domácí elektrospotřebiče, jako jsou varné konvice, ale třeba i dražší zařízení na otevírání branek a dveří od garáží. „Pokud ten střídač nefunguje, jak má, neodepne se, kdy má, může tam být v krajním případě i bezpečnostní riziko,“ upozorňuje Jan Volek.

Jen na jihu Čech loni přibylo bezmála 6300 fotovoltaických elektráren. Podle společnosti EG.D za nárůstem všeobecně stojí energetická krize a zdražování. Využitím solárních panelů se lidé snaží šetřit.

Spustit audio

Související