Soukromá firma chce v katastru obce Olešník u Hluboké nad Vltavou postavit obří solární elektrárnu

24. leden 2024 09:34

Přes 87 tisíc fotovoltaických panelů má mít chystaná solární elektrárna u Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Postavit jí tam chce soukromá firma. Vytipovala lokalitu v těsném sousedství chráněného území Hlubocké obory. Plochu má ve svém katastru obec Olešník. Její zastupitelé stavbu odmítají.

„Myslím si, že by se tam zničil opravdu krásný kus krajiny, který je nenahraditelný,“ uvádí starosta Olešníku Milan Kotýnek starší hlavní výhradu, kterou má vedení obce k plánu na výstavbu solární elektrárny.

Panely chce investor postavit u hlavní silnice z Hluboké do Týna nad Vltavou, vedle přečerpávací stanice horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic.

„Když uvážíme, že náš územní plán nepovoluje stavby podobného typu, tak si vůbec neumím představit, že by panely na té louce měly být. To by opravdu bylo hrozné,“ dodává Milan Kotýnek starší. Velká část plochy je navíc vedená jako orná půda.

Proti záměru se staví například i zastupitel Hluboké nad Vltavou Martin Veber. „Je to prostor původní barokní lovecké krajiny, kterou si šlechta vytvářela pro kratochvíle honů a projížděk na koni. Jsou tam jasně dané osy, aleje, remízky, je to nádherná kultivovaná krajina, která by teď měla přijít vniveč jenom pro byznys,“ říká.

Čtěte také

Projekt připravuje firma HyperSUN CB. Jeden z dvojice jednatelů Michal Fajtl uvedl, že se kvůli nemoci momentálně k záměru vyjadřovat nebude. Přislíbil ale komentář v nejbližších týdnech.

Po katastru města Hluboká nad Vltavou by bylo nutné vést část vysokokapacitního kabelu pro napojení do distribuční sítě. Radnice dala souhlasné stanovisko. „Ten kabel, jak nám předběžně investor ukázal, vede zcela mimo zastavěná území města. A tam, kde vede přes některé komunikace podél Vltavy, se prostě zakope, dneska je tam šotolina a budeme vyžadovat asfalt. Fakticky se to osídlení města dotkne minimálně,“ vysvětluje starosta Tomáš Jirsa.

Investor počítá s výkonem elektrárny 58 megawatt-peak za rok. To je skoro dvakrát více, než má fotovoltaická elektrárna Ševětín, která je největší v Jihočeském kraji a třetí největší v republice. Záměr teď posuzuje krajský úřad.

Spustit audio

Související