Hajaja slaví 50 let!

30. prosinec 2010

2. ledna tomu bylo přesně padesát let, kdy se z rozhlasových přijímačů ozvalo: „Dovolíte, jsem Hajaja. Dříve domácí skřítek v domě U Tří zvonů. Můj čas je podvečer…“ Těmto slovům předcházel rok intenzívní práce, než se z nápadu vyklubala první rozhlasová pohádka na dobrou noc.

Vše začalo v redakci vědy a techniky Hlavní redakce pro děti a mládež. Skupina rozhlasáků tehdy přišla s tím, že by stálo za úvahu vyprávět každý večer nejmenším posluchačům pohádku k lepšímu usínání.

Z jejich společného přemýšlení postupně vyvstávala představa, že by nemělo jít o pouhé předčítání pohádkových příběhů, ale spíš o navození důvěrné chvilky před usnutím. Trocha vzpomínek, trocha pohádkových kouzel a fůra fantazie… Tak vznikl nápad na zrození jakéhosi rozhlasového skřítka, veselého a laskavého průvodce do dětských snů. Hlas skřítkovi propůjčil Vlastimil Brodský, kterého si děti nesmírně oblíbily.

A jak Hajaja vypadá? V roce 1994 jeho podobu navrhly samy děti ve výtvarné soutěži. Má široký úsměv, oblek v barvě noční oblohy a čepici s dlouhým střapcem. Tak známe Hajaju i dnes v době jeho padesátiletého výročí. Je stále tím, kdo se v rozhlasovém zákulisí stará o děti a svými příběhy, v nichž dobro vždycky vítězí, je posílá do říše fantazie a snů.

Připijme tedy veselým kulatinám skřítka Hajaji a společně trochu zavzpomínejme s novoročním vysíláním starších nahrávek i s vysíláním té nejnovější pohádkové nabídky v roce 2011 na stanici Český rozhlas 2 - Praha. A kdybyste snad oslavy propásli, úplně postačí, když zachováte přízeň pohádkám, ty rozhlasové nevyjímaje.

Hajaja - každý den od 19.00 hodin
dokument Jak to bylo, Hajajo? - neděle 2.1.2011, 17:05 (repríza 3.1.2011, 21:05)
Tobogan - oslava 50. narozenin rozhlasového Hajaji - sobota 8.1.2011, 11:05

Více informací naleznete na praha.rozhlas.cz nebo kontaktujte: Daniela Cahová, tel.: 724 367 293, Daniela.Cahova@rozhlas.cz

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace